2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka tünemény lesz a fehér karácsony

A Nestpick online albérletkereső weboldal készített egy kutatást arra vonatkozóan, mekkora az esélye annak, hogy 2050-ben még valaha fehér karácsonyunk legyen.

Az eredmény elég elszomorító, főleg, ha Budapestre vetítjük. Már most is ritkaság, ha decemberben az országban esik a hó, de az évszázad derekán még inkább megfogyatkozik majd a tél eleji hóesések száma – írja a 24.hu.

A kutatók összegyűjtötték, hogy az északi félteke 40 legnépszerűbb téli desztinációiban az elmúlt tíz évben hányszor volt jelentősebb (0,25 centiméter feletti) hóesés decemberben. Aztán a klíma-előrejelzéseket és a Genti Egyetem egy kutatását figyelembe véve megjósolták, hogy 2050-re milyen lesz a helyzet az eddigiekhez képest.

Fotó: Shelby L. Bell/flickr.com

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az északi félteke városai lassan komoly időjárás-változáson esnek át, és évtizedek múlva teljesen megváltozik a klímájuk: Stockholmban például olyan lesz az idő, mint Budapesten most, Londonban pedig inkább a mostani barcelonaihoz fog hasonlítani az időjárás.

Sajnos úgy tűnik, ezzel párhuzamosan a legtöbb város a fehér karácsonytól is elbúcsúzhat.

A kutatás vizsgálta például Budapestet is, itt 2009 és 2013 között átlagosan négy decemberi napon esett a hó, 2014 és 2018 között már csak egyetlen ilyen nap volt a hónapban, 2050-ben pedig valószínűleg maximum kettő lesz. Ez nagyon lecsökkenti az esélyét annak, hogy fehér karácsonyunk legyen a jövőben.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam