2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordhőség Ausztráliában

Megdőlt a 40,3 fokos napi melegrekord Ausztráliában kedden az ausztrál meteorológiai intézet első becslése alapján, és legalább egy napig még hasonló hőség lesz az országban.

A meteorológiai intézet szerint Ausztrália 1910 óta 1 Celsius-fokkal lett melegebb. A melegedés nagy része 1950 óta történt, az ország 10 legmelegebb nyarából kilencet 2005 óta mértek – írja a BBC alapján a 444.hu.

A napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 fok volt szerte az országban kedden, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a nap legmelegebb időszakában.

A legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. Az előző rekord 2013 januárjában 40,3 °C volt.

Közben az ország súlyos szárazsággal küzd – az utóbbi két-három évhez hasonlóan –, valamint bozóttüzekkel, amelyek az ország keleti részén kezdődtek az idei nyáron, de már a kontinens nyugati részein is pusztítanak. 

Napfelkeltét néző emberek egy sziklán a sydney-i Bronte tengerparti strandon 2019. december 18-án
Fotó: MTI/EPA/AAP/Bianca de Marchi
Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam