2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyeztetés alatt a balatoni térség klímastratégiája

Társadalmi vitára bocsátotta a Balaton Fejlesztési Tanács a Balaton klímastratégiájáról szóló tanulmánytervezetet, melynek célja az, hogy átfogó iránymutatást kapjanak az üdülőrégió települési önkormányzatai.

A dokumentum a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiára és az annak alapján készült Somogy, Veszprém és Zala megyei klímastratégiákra épít. A Balaton Fejlesztési Tanács 2020. január 17-ig várja partnerszervezetei – többek közt az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a katasztrófavédelem – szakembereinek véleményét, javaslatait.

A Balatonban és a tó közelében élő 1360 állat- és 14 fokozottan védett növényfaj, valamint 257 ezer állandó lakos életét befolyásolja a szélsőséges időjárás, nem beszélve a különböző évszakokban itt tartózkodó vendégek százezreiről.

Ökológiai kulcskérdés, hogy miként lehet megőrizni a tó jó vízminőségét. Településszerkezeti anomáliaként és a klímaváltozáshoz kapcsolódó hatások intenzitását befolyásoló tényezőként említi a stratégia a régióban jelentős társadalmi vitát kiváltó, erős beruházási kedvet. 2010 óta a Balatonnál 5636 lakás és üdülőegység épült, a „tópart körbeépítettsége” már egy hatalmas településként értelmezhető.

Fotó: needpix.com

Míg a déli oldalon a szőlőhegyek pusztulása, a művelés felhagyása jellemző, addig a Balaton-felvidéket is érintve északon a szőlők felparcellázása, kivágása, a pincék üdülőingatlanokká alakítása tapasztalható. Ez a folyamat mindkét esetben a kultúrtáj összeomlásához és a soványodó harmónia teljes feloldódásához vezet – olvasható a társadalmi egyeztetésre készült klímastratégia-tervezet elemzésében.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöld ügyekben indít online párbeszédet a kormány A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam