2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Tanács elnöke szerint meg kell nyerni a klímaváltozás elleni küzdelmet

Ambícióra, bizalomra és gyakorlatiasságra van szüksége az Európai Uniónak céljai eléréséhez, valamint megfelelő „békemegállapodást” kell kötnie a természettel, ha meg akarja nyerni a klímaváltoztás elleni küzdelmet – jelentette ki Charles Michel Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Charles Michel az uniós csúcstalálkozó eredményeit összegző vitán az Európai Tanács prioritásai között a klímaváltozás kérdését érintve kijelentette, az Európai Bizottság múlt héten bemutatott európai zöld megállapodás nevű munkadokumentumában foglaltakat lehetőségeihez mérten minden tagállamnak végre kell hajtania annak érdekében, hogy a kontinens 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon.

Véleménye szerint az EU e célkitűzésének elérése érdekében jó irányba halad, ugyanakkor a gazdasági átmenetnek szociális szempontból szolidárisnak kell lennie, ami tükrözi azt, hogy a tagállamok nem ugyanarról a pontról indulnak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédében azt mondta, hogy az európai zöld megállapodás olyan növekedési stratégiát vázol fel az Európai Unió számára, amely „többet ad a bolygónak, mint amennyit elvesz tőle”. Ehhez át kell alakítani az unió növekedési stratégiáját, ugyanis az erőforrásokat tekintve az unió hosszú ideje „rablógazdálkodást folytat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. december 18-án
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

A versenyképes fenntarthatóságnak a legfontosabb elvnek kell lennie a jövőre nézve a szociális piacgazdaság keretein belül. A célkitűzések megvalósításához megfelelő forrásokra van szükség, ehhez az uniós bizottság beruházásokat kíván mozgósítani a stratégiában foglaltak szerint – közölte Ursula von der Leyen.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság 280 millió euró uniós finanszírozást hagyott jóvá környezetvédelmi kezdeményezésekre A bíróság döntése értelmében Olaszország megsértette a környezeti levegő minőségére vonatkozó uniós jogot A zöldmegállapodás csak a kibocsátás kiszervezése Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam