2020. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában

Szükséghelyzetet hirdettek karácsony előtt Új-Dél-Wales ausztrál államban a bozóttüzek és a rendkívüli hőség miatt.

Két hónap leforgása alatt másodszor vezetnek be ilyen rendkívüli intézkedést a délkelet-ausztráliai államban, ahol jelenleg mintegy száz helyen ég a bozót, miközben a hőmérő higanyszála negyven Celsius-fok fölé kúszott.

A hatóságokat leginkább az állam fővárosa, Sydney körül tomboló bozóttüzek terjedése aggasztja.

A szükséghelyzet idejére a helyi hatóságok jogköreinek egy része átszáll a regionális tűzoltó-parancsnokság vezetőjére, aki saját hatáskörében rendelheti el az emberek és a vagyontárgyak azonnali kimenekítését, utakat zárhat le az állam területén, kiiktathatja a távközlési hálózatokat, szüneteltetheti az áram-, a gáz- és vízszolgáltatást. Az elkövetkező napokban a legnagyobb gondot a szélsőséges szélviszonyok és a rendkívül magas hőmérséklet miatti kiszámíthatatlanság fogja jelenteni.

Tűzoltóautó az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűznél
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek. Új-Dél-Walesben mintegy 2,7 millió hektárnyi erdőterület vált a lángok martalékává, több mint hétszáz lakóház, kétezer kormányzati és gazdasági építmény égett le.

A tüzek miatt rendkívüli mértékben romlott a levegő minősége Sydney-ben.

December közepén a nagyváros központi kerületeiben a légszennyezettség szintje többszörösen meghaladta az egészségre veszélyes határértéket, és a szmog olyan sűrű volt, hogy a lakóházakban és a kormányzati épületekben működésbe léptek a füstérzékelők.

Neked ajánljuk
Kiugróan meleg nyár van mögöttünk Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Mi köze a gyümölcsnek az elektronikai hulladékhoz? Ez a 8 dolog semmiképp ne kerüljön a komposztba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam