2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélsőséges időjárás kényszerkilakoltatásokhoz vezet Ruandában

A hatóságok elkezdték lebontani azokat az ország fővárosában, Kigaliban található lakóházakat, amelyeket szerintük veszélyeztetnek a klímaváltozás hatásai. 

Az ENSZ szakértői szerint a három nagy tó (Viktória, Tanganyika, Kivu) között fekvő kelet-közép-afrikai ország időjárása egyre kiszámíthatatlanabb – írja a BBC alapján a Qubit.

Az elmúlt három hónap heves esőzéseiben becslések szerint 45 ember vesztette életét földcsuszamlások, villámcsapás vagy más természeti csapás következtében.

A lakosok tiltakoznak, mert a lebontott otthonaikért cserébe eddig nem kaptak semmilyen kompenzációt. A kigali vezetés a Twitteren azt írta, hogy a kártalanítás ügyét később rendezik, de „jelen pillanatban az volt az elsődleges, hogy életeket mentsünk”.

Darren Bett időjárási szakértő szerint még nehéz megjósolni, milyen hatással lesz a globális felmelegedés a kelet-afrikai esős évszakra, de mivel a melegebb légkör több vízpárát képes megtartani, várhatóan több csapadék hullik majd.

Dokumentumfilm-részlet Ruanda környezeti katasztrófákkal kapcsolatos sérülékenységéről Forrás: Reba TV/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam