2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is rekordmeleg évet zárunk

Az elmúlt 120 év legmelegebb őszét és második legmelegebb nyarát hozta 2019.

Az első 11 hónapból öt volt a tíz legmelegebb között 1901 óta, a június konkrétan az eddigi legforróbb volt, amióta rögzítik az adatokat, de dobogós lett a november is – írja az OMSZ adatait ismertetve Jandó Zoltán a G7-en.

Februárban jöttek az első jelek, amelyek arra utaltak, hogy a szokottnál jóval melegebb lehet ez az év: a második hónap elején és végén is volt egy-egy nap, amikor megdőlt az addigi melegrekord. Az idei március az ötödik legmelegebb volt a mérések kezdete óta. A tavasz végül csak azért nem lett sokkal melegebb a szokottnál, mert a május kifejezetten hűvösre sikerült.

Júniusban a hőség miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat
Fotó: MTI/Komka Péter

A júniusban átlagosan 3,6 fokkal volt több a megszokottnál, a legmelegebb napokon közel 36 fokot mértek. Ám nem ez bizonyult az idei legnagyobb anomáliának. Novemberben az előzetes jelentés szerint 4 fokkal volt feljebb az átlagos középhőmérséklet, mint általában ilyenkor. Így az ősz utolsó hónapja a harmadik legmelegebb lett 1901 óta.

Idén október végéig összesen tizenhárom hőmérsékleti szélső értéket mértek: háromszor a hideg-, tízszer a melegrekord dőlt meg.

Bár néhány kiugró érték még nem feltétlenül jelez tartós változást, de Magyarországon a hosszú távú trendek is egyértelműen azt mutatják, hogy minden évszakban folyamatosan egyre magasabb az átlaghőmérséklet.

Neked ajánljuk
Extrém hideg telet hozhat Magyarországra a lassan jegesedő Arktisz Nagyon forró október van mögöttünk Egyre szélsőségesebb az időjárás: havazott Mexikóban A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam