2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is rekordmeleg évet zárunk

Az elmúlt 120 év legmelegebb őszét és második legmelegebb nyarát hozta 2019.

Az első 11 hónapból öt volt a tíz legmelegebb között 1901 óta, a június konkrétan az eddigi legforróbb volt, amióta rögzítik az adatokat, de dobogós lett a november is – írja az OMSZ adatait ismertetve Jandó Zoltán a G7-en.

Februárban jöttek az első jelek, amelyek arra utaltak, hogy a szokottnál jóval melegebb lehet ez az év: a második hónap elején és végén is volt egy-egy nap, amikor megdőlt az addigi melegrekord. Az idei március az ötödik legmelegebb volt a mérések kezdete óta. A tavasz végül csak azért nem lett sokkal melegebb a szokottnál, mert a május kifejezetten hűvösre sikerült.

Júniusban a hőség miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat
Fotó: MTI/Komka Péter

A júniusban átlagosan 3,6 fokkal volt több a megszokottnál, a legmelegebb napokon közel 36 fokot mértek. Ám nem ez bizonyult az idei legnagyobb anomáliának. Novemberben az előzetes jelentés szerint 4 fokkal volt feljebb az átlagos középhőmérséklet, mint általában ilyenkor. Így az ősz utolsó hónapja a harmadik legmelegebb lett 1901 óta.

Idén október végéig összesen tizenhárom hőmérsékleti szélső értéket mértek: háromszor a hideg-, tízszer a melegrekord dőlt meg.

Bár néhány kiugró érték még nem feltétlenül jelez tartós változást, de Magyarországon a hosszú távú trendek is egyértelműen azt mutatják, hogy minden évszakban folyamatosan egyre magasabb az átlaghőmérséklet.

Neked ajánljuk
Kiugróan meleg nyár van mögöttünk Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Óvatosan a bambuszpoharakkal! 2000 nehéz helyzetbe került gyermek kapott segítséget
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam