2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymással szorosan összefüggő tényezők

Vészhelyzet még nincs, de az utolsó pillanatban vagyunk, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást és az üvegházhatást – véli Juhász Árpád geológusprofesszor. 

Azonnali intézkedésekre lenne szükség, például a világ nagyvárosaiban csökkenteni kellene, de a legjobb lenne leállítani a dízelautók közlekedését, betiltani bizonyos típusú tüzelőanyagok, mint például a lignit vagy a feketeszén használatát. A klímaválság, mint minden válság, hosszan tartó folyamat, de beavatkozásra szükség van – szögezte le a Növekedés.hu kérdéseire válaszolva Juhász Árpád.

A szakértő szerint a gleccserek a legjobb, egyben legdöbbenetesebb fokmérői az éghajlatváltozásnak, hiszen nem az időjárás szeszélyeit tükrözik, hanem több évtized légköri hőmérsékletátlagát. 

A klímaváltozás nyomában járó gleccserolvadás és tengerszint-emelkedés miatt hamarosan rengeteg part menti város élete drasztikusan megváltozhat Fotó: pixabay.com

De nem csak a gleccserek olvadnak. Ha az örökké fagyott talaj (permafroszt) a sarkvidékek környékén a felmelegedés hatására jelentősen felenged, hatalmas mennyiségű metángáz szabadulhat fel, ami a földi életet gyökeresen átalakító felmelegedéshez vezethet. A bajt tovább fokozza az állattartásból származó metán és dinitrogén-oxid (kéjgáz): előbbi hússzor, utóbbi kétszázötvenszer annyira fokozza az üvegházhatást, mint a szén-dioxid.

Az ENSZ jelentése szerint (Emissions Gap Report 2019) az elkövetkező évtizedben évente átlagosan 7,6 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok globális kibocsátását ahhoz, hogy a melegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt tudjuk tartani.

A globális szén-dioxid-kibocsátás 78%-át a G20-országok adják, de eddig még csak öt tagország kötelezte el magát a nulla kibocsátás ütemezésére. 

A madridi klímacsúcs sem hozott megegyezést azzal kapcsolatban, milyen intézkedéseket kellene hozniuk az egyes országoknak, hogy a párizsi egyezményt be tudják tartani. A kormányok igyekeznek elkerüli a lakosságot sújtó veszteségeket, így ahol csak lehetséges, nem állítják le a bányászatot. Az USA-ban hatalmas mennyiségű palagázt, palaolajat találtak, Kínában és Indiában pedig még mindig felfoghatatlan mennyiségű kőszénkészletek vannak.

„Mint látjuk, egymással szorosan összefüggő tényezők alkotják a klímaváltozást, amely megakadályozására a mostaninál jobban kellene figyelnünk” – húzta alá Juhász Árpád, aki szerint a nagyhatalmaknak nem széthúzásra, hanem az utolsó pillanatban az összefogásra kellene koncentrálniuk.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam