2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyi volt a legmelegebb év Ausztráliában

2019-ben az átlaghőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal volt magasabb az 1960–1990 közötti átlaghőmérsékletnél – közölte az ausztrál meteorológiai intézet.

A pusztító szárazság és bozóttüzek, hőhullámok, hőmérsékleti rekordok uralta évben az átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 2013-ban, az eddigi legmelegebb évben. A The Guardian című brit napilap ausztráliai kiadása szerint klímakutatók a klímaváltozással magyarázzák a rekord meleg évet – írja az MTI.

Mark Howden, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem Klímaváltozási Intézetének igazgatója közölte, hogy a fosszilis fűtőanyagok égetésével a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok egyre növekvő szintje a felelős a rekordmelegért. Úgy fogalmazott,

„nagyon világos, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás megváltoztatja a Föld sugárzási egyensúlyát.”

Napfürdőzők az ausztrál tengerparton 2019. december 18-án
Fotó: MTI/EPA-AAP/David Crosling

A szakember szerint két másik klímarendszer is szerepet játszott abban, hogy rekordmeleg volt 2019-ben. Az indiai-óceáni dipólus jelenség, amely elvonja a nedvességet a kontinens központjából, lehetővé téve ott a nagyon meleg hőmérsékletek kialakulását. A másik az erős nyugati szelek észak–déli mozgása, amely az esőzéseket és a hidegfrontokat hozza a térségbe.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam