2020. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyi volt a legmelegebb év Ausztráliában

2019-ben az átlaghőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal volt magasabb az 1960–1990 közötti átlaghőmérsékletnél – közölte az ausztrál meteorológiai intézet.

A pusztító szárazság és bozóttüzek, hőhullámok, hőmérsékleti rekordok uralta évben az átlaghőmérséklet 0,19 Celsius-fokkal volt magasabb, mint 2013-ban, az eddigi legmelegebb évben. A The Guardian című brit napilap ausztráliai kiadása szerint klímakutatók a klímaváltozással magyarázzák a rekord meleg évet – írja az MTI.

Mark Howden, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem Klímaváltozási Intézetének igazgatója közölte, hogy a fosszilis fűtőanyagok égetésével a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok egyre növekvő szintje a felelős a rekordmelegért. Úgy fogalmazott,

„nagyon világos, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás megváltoztatja a Föld sugárzási egyensúlyát.”

Napfürdőzők az ausztrál tengerparton 2019. december 18-án
Fotó: MTI/EPA-AAP/David Crosling

A szakember szerint két másik klímarendszer is szerepet játszott abban, hogy rekordmeleg volt 2019-ben. Az indiai-óceáni dipólus jelenség, amely elvonja a nedvességet a kontinens központjából, lehetővé téve ott a nagyon meleg hőmérsékletek kialakulását. A másik az erős nyugati szelek észak–déli mozgása, amely az esőzéseket és a hidegfrontokat hozza a térségbe.

Neked ajánljuk
Melbourne levegője a legrosszabb a világon Tovább tombolnak a tüzek Ausztráliában Segítséget kapnak a klíma miatt szorongó izlandi diákok Lefolyótisztítás házi praktikákkal Davosban fújt riadót a német kancellár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam