Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímamenekültek lesznek, de hogy hányan és merre, csak találgatni tudjuk

A szélsőséges időjárási események, a természeti katasztrófák, a vízhiány és a nyomukban fellángoló konfliktusok a jövőben tömegek számára tehetik élhetetlenné jelenlegi lakóhelyüket. Elméletben felkészülhetnénk a kihívásra, csakhogy a menekültek mozgásának előrejelzése egyelőre megoldhatatlan feladatnak tűnik.

A segítő szervezeteknek minél pontosabb előrejelzésre lenne szükségük ahhoz, hogy hatékonyan kezelni tudják a problémát. És bár a menekültek azonosítását és mozgását a világ legnagyobb technológiai cégei próbálják (az ENSZ és a hasonló szervezetek anyagi támogatásával) a legkülönfélébb módszerekkel követni, egyelőre nincs megbízható eljárás a pontos előrejelzések elkészítésére – írja a The Conversations-ben publikált tanulmány alapján a G7.

A londoni Brunel University két informatikus szakértője, Derek Groen és Diana Suleimenova szerint a legjobb gépi tanulásos módszerekkel létrehozott algoritmusok sem bizonyulnak alkalmasnak a feladat megoldására:

a helyzet az időjárás-előrejelzéshez hasonlít – a túl sok változó miatt olyan mértékű a bizonytalanság, hogy a hosszabb távú előrejelzés a jóslás kategóriájába tartozik.

A gépi tanulásos módszerek a múltbeli tapasztalatokból indulnak ki, azokból határoznak meg mintákat. Csakhogy a hontalanná váló tömegek száma és eloszlása túl nagy mértékben függ az adott konfliktus természetrajzától, ami meglehetősen egyedi, a korábbi események nem nyújtanak megbízható támpontot az értelmezésükhöz.

Menekülttábor Szudánban Fotó: USAID/Wikimedia Commons

A két szakértő azért a nagy adattömegekből kiinduló mennyiségi megközelítés helyett egy minőségre koncentráló eljárást dolgozott ki. Szerintük minden egyes embert független elemként kell kezelni, és nem a múltbeli tapasztalatok, hanem csak általános, minden helyzetre értelmezhető tényezők alapján kell megpróbálni meghatározni, hogy mikor merre fognak vándorolni.

Ugyanakkor részleges sikereik ellenére arra figyelmeztetnek, hogy a klímamenekültek számával és útvonalával kapcsolatos megbízható becslés megfogalmazásához egyelőre nincsenek meg az eszközeink.

Neked ajánljuk
A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? 30 éve nem látott ütemben csökken a szén-dioxid-kibocsátás A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam