2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészhelyzetet hirdettek Ausztráliában a bozóttüzek miatt

A tüzek, amelyek már 18 halálos áldozatot követeltek, a negyven fok fölötti hőségben és szárazságban egyelőre megállíthatatlanul terjednek.

A hatóságok akár kényszerkitelepítéseket is elrendelhetnek. A tüzek már 18 halálos áldozatot követeltek – számolt be az ATV híradója.

A bozóttüzek elől ezrek menekülnek a tengerpartra, köztük helyi lakosok és turisták.

A hónapok óta tartó erdőtüzek több millió hektárnyi területet perzseltek fel, porig égett 1200 lakóház is.

Az ausztrál szövetségi állambeli East Grippsland közelében tomboló erdőtűz december 31-én
Fotó: MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9

A tűz oltásába már a hadsereget is bevonták. A hatóságok egy több száz kilométeres szakaszon elrendelték a lakosság kitelepítést. A környéken hosszú kocsisorok alakultak ki, elsősorban a benzinkutaknál és a szupermarketeknél. 

A sűrű füst miatt elviselhetetlenül rossz a levegő minősége. A füst elérte a több mint 1200 kilométerre lévő Új-Zélandot is, barnás színbe vonva a gleccserek jegét.

Forrás: The Telegraph/youtube.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás Amerikában is jelentős területeket tehet lakhatatlanná A klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta az ausztrál bozóttüzeket Lezárják a nemzeti parkokat Kalifornia déli részén a tűzvészek miatt Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam