2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készül bolygónk legnagyobb állama a klímaváltozásra

Oroszország hatalmas területeinek jelentős része az örök fagy birodalmába tartozik – de nem biztos, hogy ez a jövőben is így marad. A klímaváltozás hatásait az átlagosnál erősebben megérző országnak sokat kell tennie az alkalmazkodásért, de a lehetséges előnyökről sem feledkeznek meg. 

Az orosz kormány honlapján közzétett egy dokumentumot, amely arról szól, az
orosz gazdaság és a társadalom hogyan készül szembenézni a klímaváltozással: egyrészt az okozott károk csökkentésére, másrészt viszont a melegedésből fakadó előnyök kihasználására fókuszál – íja az AFP alapján a 444.hu.

A jelentés leszögezi:

Komoly probléma, hogy Oroszország két és félszer gyorsabban melegszik, mint a Föld egészének átlaga, a következményekre pedig fel kell készülni.

A jelentésben több megelőző lépés is szerepel, például gátak építéséről, illetve szárazságtűrő növények ültetéséről, de tartalmaz információkat a lehetséges válsághelyzetek kezelésére vonatkozóan, és kitér a permafroszt olvadásával  járó kockázatokra – járványok, egyes fajok élőhelyének elvesztése – is.

A felsorolt 30 teendő között említik a klímaváltozás oktatásának ügyét, de a kormánynak azt is vizsgálnia kellene, versenyhátrányba kerülhetnek-e az orosz termékek a világgazdaságban megjelenő új környezetvédelmi elvek hatására.

Az éjszakai Moszkva képe a Nemzetközi Űrállomásról Fotó: NASA/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam