2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készül bolygónk legnagyobb állama a klímaváltozásra

Oroszország hatalmas területeinek jelentős része az örök fagy birodalmába tartozik – de nem biztos, hogy ez a jövőben is így marad. A klímaváltozás hatásait az átlagosnál erősebben megérző országnak sokat kell tennie az alkalmazkodásért, de a lehetséges előnyökről sem feledkeznek meg. 

Az orosz kormány honlapján közzétett egy dokumentumot, amely arról szól, az
orosz gazdaság és a társadalom hogyan készül szembenézni a klímaváltozással: egyrészt az okozott károk csökkentésére, másrészt viszont a melegedésből fakadó előnyök kihasználására fókuszál – íja az AFP alapján a 444.hu.

A jelentés leszögezi:

Komoly probléma, hogy Oroszország két és félszer gyorsabban melegszik, mint a Föld egészének átlaga, a következményekre pedig fel kell készülni.

A jelentésben több megelőző lépés is szerepel, például gátak építéséről, illetve szárazságtűrő növények ültetéséről, de tartalmaz információkat a lehetséges válsághelyzetek kezelésére vonatkozóan, és kitér a permafroszt olvadásával  járó kockázatokra – járványok, egyes fajok élőhelyének elvesztése – is.

A felsorolt 30 teendő között említik a klímaváltozás oktatásának ügyét, de a kormánynak azt is vizsgálnia kellene, versenyhátrányba kerülhetnek-e az orosz termékek a világgazdaságban megjelenő új környezetvédelmi elvek hatására.

Az éjszakai Moszkva képe a Nemzetközi Űrállomásról Fotó: NASA/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A felmelegedés ritkábbá, de erőteljesebbé teheti a hurrikánokat Az unióban az új válság mellett is terítéken marad a klímavédelem 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam