2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan változnak a nagy amerikai olajvállalatok

Mostanra az olajat és földgázt kitermelő vállalatok többsége nyilvánosan is elismeri, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése hozzájárul a klímaváltozáshoz. A globális szén-dioxid-kibocsátást jelentősen meghatározó cégek ennek ellenére látszólag kettős játékot űznek.

A fosszilis energiaiparban tevékeny vállalatok zöldenergiával kapcsolatos projektek sorát indítják el, amelyek a kommunikációjukban is kiemelt helyet kapnak. Ugyanakkor továbbra is komoly pénzeket fektetnek abba, hogy megvédjék a kitermeléshez fűződő érdekeiket és kisebbítsék az energetikai szektor szerepét a klímaváltozásban – számolt be a Huffington Post nyomán a G7.

Az amerikai tényfeltáró újságírók megállapításai szerint összesen 14 olaj- és gázipari cég támogatott egy Energy in Depth nevű szervezetet, amely rendszeresen támad olyan tudósokat, akiknek a kutatásai ellentétesek az energetikai szektor érdekeivel.
Az Energy in Depthet az amerikai olaj- és gázipari cégek érdekvédő szervezete (IPAA) hívta életre 2009-ben. A támogató cégek között volt például a Shell és a Chevron.

A szervezet és a segítségével megjelent cikkek célja az volt, hogy fellépjenek a fosszilis energiahordozók kitermelése mellett, valamint az új környezetvédelmi szabályozások ellen.

Fotó: pxfuel.com

Kampányt indítottak például a hidraulikus repesztés nevű kitermelési módszer megóvására, amely környezetvédők szerint szennyezi a talajvizet, és földrengéseket okozhat – viszont az amerikai olajtermelés elképesztő növekedését hozhatja.

A Huffington Post megkérdezte az olajipari vállalatokat, hogy miért támogatnak egy ilyen kampányt, miközben hivatalosan elismerik a tudomány állításait a klímaváltozásról, de érdemi választ senkitől sem kaptak.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam