Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Chilében is érezni az ausztráliai tüzek füstjét

A füst a Csendes-óceánon átkelve 11 ezer kilométert tett meg a levegőben. A Dél-Amerikába eljutását egy meteorológiai jelenség, egy alacsony nyomású légörvény tette lehetővé.

A szagát Chile középső partvonalán lehet leginkább érezni – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Edita Amador meteorológus. Az általában derült térségben most köd uralkodik, ami lenyomja a füstöt.

A szakértő szerint a füst a következő napokban valószínűleg távozik Argentína felé.

A füst nem okozott gondot a gyéren lakott vidéken. Az egyetlen mérhető következmény az ibolyántúli sugárzás erejének csökkenése volt.

Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására – jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydney-ben. A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában – húzta alá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerül eloltani. Ezért első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a kármentésre, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

Január 4-én készített műholdkép a Victoria államban fekvő Orbost környékén pusztító bozóttűz füstjéről
Fotó: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
Neked ajánljuk
Felborult az évszakok rendje Ausztráliában Harminc százalékkal növelte a szélsőséges bozóttűzszezon kockázatát a klímaváltozás Árvízkatasztrófa Irakban Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam