2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nehéz nyár vár Ausztráliára

Bár Ausztráliában teljesen megszokottak a nyári bozóttüzek, sőt, az élővilág adaptálódott is ezekhez, a tüzek kiterjedése és ereje az elmúlt hónapokban példátlan méreteket öltött.

Az érintett terület mostanra elérte a 6 millió hektárt, azaz 60 ezer négyzetkilométert. A tűz nagyságához hozzájárult az is, hogy az elmúlt hónapok csapadék nélküliek voltak, sőt, az előző tavasz a legszárazabb volt a mérések kezdete óta – derül ki a Magyar Hangon megjelent összefoglalóból.

Legalább félmilliárd emlős, kétéltű és madár veszhetett oda a lángokban, az Ausztráliában nemzeti jelképnek számító koalák teljes populációjának akár harmadát is beleértve.

Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal tájékoztatása szerint a tüzekből származó füst és hő 16 kilométer magasan már létrehozta saját időjárását: a felszálló meleg levegő a magasban lehűl, a füst szemcséi körül kikristályosodva esőfelhőket hoz létre, ám egyúttal villámokat is generál, amelyek viszont újabb tüzeket tudnak gyújtani.

Ég a növényzet az Új-Dél-Wales állambeli Bendalongban 2020. január 3-án. Az enyhülés még várathat magára, hiszen Ausztráliában a január és a február az év két legmelegebb hónapja
Fotó: MTI/AP/Rick Rycroft

A Global carbon project szakértője szerint a bozóttüzek kiterjedésének térbeli és időbeli mértéke is (a tíz évvel ezelőttihez képest közel tízszeres értékekről van szó) a klímaváltozással van összefüggésben.

Ausztráliában a felmelegedés mértéke már most elérte a több mint 1 fokot, pedig az Ausztrál Meteorológiai Hivatal nem a standardnak tekintett preindusztriális (1890-es évekre jellemző) hőmérsékletet tekintette kiindulási alapnak, hanem az 1960–1990 közötti évek átlagát.

Az ausztrál kormány ennek ellenére szinte semmit sem tesz az üvegházhatású gázok visszaszorításáért. Azzal érvelnek, hogy a rájuk eső kibocsátás mindössze a teljes mennyiség 1,3 százaléka. Azonban Ausztrália a világ legnagyobb földgáz- és szénexportőre, az itt kitermelt szenet használják fel tüzelésre Ázsiában sok helyen, így közvetve jóval jelentősebb kibocsátásról van szó – derül ki Nádasi Balázs írásából.

Neked ajánljuk
Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze Az EU és Izrael segítségét kérte Ciprus az erdőtüzek megfékezéséhez Perbe fogták a gyerekekre és a természetre is veszélyes növényvédő szert gyártó amerikai mogult A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: magyarhang.org
Vissza
Hírfolyam