2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentősen visszaesett Németország szén-dioxid-kibocsátása 2019-ben

Az energiaforrások használatának változásai miatt erőteljesen csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása Németországban: az 1990-es értékekhez képest 35 százalékkal esett vissza – áll az Agora Energiewende agytröszt által készített éves értékelésben.

Az előző évhez képest tapasztalt több mint 50 millió tonnányi visszaesés a szén-dioxid-kibocsátásban az áramtermelésre vezethető vissza.

A megújuló energiák – tehát a szél-, nap- és vízenergia, valamint a biomassza – a bruttó energiafelhasználás rekordmagas arányát, 42,6 százalékát fedezték.

A jelentés szerint a szén-dioxid növekvő kvótaára az Európai Unióban csökkentette a klímakárosító, kőszénből és barnakőszénből nyert energia fenntarthatóságát, ezáltal erősen visszaesett a használatuk. A földgázból nyert energia aránya növekedett: bár a földgáz is fosszilis tüzelőanyag, kevésbé klímakárosító, mint a szén. A közlekedésben azonban növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátása.

A csökkenés alapján a 2020-ra tervezett 40 százalékos kibocsátáscsökkentési cél elérése „elérhető közelségbe került” a tanulmány szerzői szerint.

Kémények a Rajna mentén Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Új-Zélandon jelképesen klímavészhelyzetet hirdettek A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam