2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi jöhet az elvesztegetett lehetőségek évtizede után?

A párizsi klímamegállapodás céljainak eléréséhez az összes fejlett gazdaságnak karbonmentessé kell válnia az évszázad közepére, és ezt úgy tehetik meg, hogy csak minimális költséggel jár az életszínvonal szempontjából – de mindehhez fel kéne hagyniuk a huzakodással.

Tavaly az Egyesült Királyság klímaváltozási bizottsága azt állapította meg, hogy a karbonmentes brit gazdaság megvalósítása 2050-re nem több mint 1-2 százalékkal csökkentené a GDP-t. A 2008-as számításaik szerint az emisszió 80 százalékos csökkenése járt volna hasonló költségekkel – mutat rá a szervezet akkori, az Energy Transitions Commission mostani elnöke,  Adair Turner Világgazdaságban közölt írásában.

A költségek gyorsan csökkennek, a lelkesedés mégis lassan nő

A 2010-es években lezajló elképesztő technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy jóval alacsonyabb költségek mellett lehessen az üvegházhatású gázok emisszióját csökkenteni. Ennek ellenére az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális mértéke tovább emelkedett, a légköri szén-dioxid-koncentráció 800 ezer éve nem látott szintre nőtt:

a jelenlegi politika következménye valószínűleg az lesz, hogy a felmelegedés mértéke 2100-ra eléri a 3 Celsius-fokot.

Pedig Turner szerint mára egyértelművé vált, hogy a gazdaság nehezen átállítható szektorait, mint a nehézipart, illetve a hosszú távolságokat lefedő szállítási szektort is  olyan költségekkel lehet dekarbonizálni, amelyek bár egy adott cégnek jelentősek,  elenyésző mértékben hatnak az emberek életszínvonalára.

Csak a közös erőfeszítés hozhat eredményt

A szakértő örömteli fejleménynek tekinti, hogy egyre több ország (így az Európai Unió államai, illetve az Egyesült Királyság is), valamint számos vállalat kötelezi el magát a 2050-es nettó zéró kibocsátási cél mellett – azonban arra figyelmeztet, hogy ez Kína csatlakozása nélkül kevés lesz a katasztrófa elkerüléséhez. 

Ezért a globális szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért felelős Kínának nemcsak azt kellene megcéloznia, hogy 2050-re teljesen fejlett gazdasággá váljon, hanem azt is, hogy karbonsemleges legyen.

Ehhez a megújulóenergia-kapacitások megháromszorozására lenne szükség, ami Kína összberuházási szintjének a GDP kevesebb mint 1 százalékával történő megemelésével elérhető lenne.

Mára tehát a klímabarát átalakulás megvalósítása távolról sem lehetetlen – de a glasgow-i konferencia is megrekedhet a meddő viták szintjén, ha a klímatárgyalók az állítólagos tehermegosztás kapcsán a kisebb alkukról fognak vitázni – Turner szerint ehelyett a kormányoknak a karbonmentes világgazdaság kiépítésének hatalmas potenciális előnyeire kellene fókuszálniuk.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam