2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tavalyi volt Ausztrália legmelegebb és legszárazabb éve

„A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt a feljegyzések kezdete óta, az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot, túlszárnyalva az eddigi rekordnak számító 2013-as évet, amikor 1,33 Celsius-fokkal került az átlag fölé a hőmérséklet” – közölte éves jelentésében csütörtökön a meteorológiai intézet.

Az évi átlagos maximum- és minimum-hőmérsékletek mind a hat államban és két területen is az átlag felett voltak. Az éves országos maximális hőmérsékletek az átlaghoz képest nagy, kétfokos eltérést mutattak, ami anomáliának számít – idézi Karl Braganzát, az intézet klímamonitorozásért felelős részlegének vezetőjét az MTI.

A hat legforróbb napon az egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az országos napi csúcshőmérséklet 11 napon haladta meg a 40 fokot.

Tizenkét hónapból hétben dőlt meg az átlagos középhőmérséklet rekordja, emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek.

Kenguru a bozóttűz füstjében, Canberra határában 2020. január 5-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

„A 2013 óta eltelt évek mindegyike a legmelegebb évek között szerepel Ausztráliában a feljegyzések kezdete óta. A tíz legmelegebb év közül csak egy, 1998 volt 2005 előtt” – áll a jelentésben.

Ausztráliában a csapadék mennyisége sem volt soha még olyan kevés, mint az elmúlt évben, országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott, ami 40 százalékkal van az átlag alatt. A második legszárazabb év 1902 volt, amikor 314,5 milliméter hullott.
Queensland északnyugati és északi területeit kivéve Ausztrália egész területén átlag alatti volt a csapadék mennyisége.

Az ország szinte egész területén szárazság uralkodott, különösképpen Új-Dél-Walesben és Queensland dél részén, ahol 2017 óta tart az aszály. 

Az úgynevezett Forest Fire Danger Index (a tüzet okozó időjárás súlyosságának indexe) rekordmagasságot ért el. A hatóság szerint egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között. Ausztrália-szerte több mint 10 millió hektár terület égett le, mióta szeptemberben elkezdődtek a futótüzek, legalább 26-an meghaltak, és több ezren veszítették el otthonukat.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Rekordokat döntöget az Ausztrália északi tájaira beköszöntött hőhullám Egész éves kullancsszezont hozhat a klímaváltozás ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam