2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drukkerek és dörmögők – vegyes fogadtatásra talált az Európai Green Deal

Az EU példát mutatna a világnak, klímasemlegesen biztosítaná a kontinens gazdasági prosperitását és az európaiak jólétét. A civilek üdvözlik az elhatározást, a gazdasági szereplők zöme azonban nem lelkesedik.

„Jó bejelentés, jókor, jó helyen” – idézi az egyik legtekintélyesebb német környezetvédő szervezet, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) vezetőinek állásfoglalását a Von der Leyen javaslatára elkészült klímastratégia németországi fogadtatásáról közölt összeállítás Az üzlet oldalán.

„Az EU Von der Leyen koncepciójával példát mutathat, új gazdasági, politikai koncepciót tárhat a világ elé” – tartják a 95 német környezetvédő szervezetet tömörítő Deutsche Naturschutzringnél (DNR).

A gazdasági szereplők nem osztják a lelkesedést

Ez kiderül a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) és az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) által jegyzett közös állásfoglalásból is. Európa az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mindössze 10 százalékáért, a legnagyobb európai szennyező, Németország alig 2 százalékáért felel. Ráadásul a kontinens részesedése folyamatosan csökken – érvelnek a gazdasági érdekképviseletek a kontinens újabb önkéntes vállalásai ellen. 

A Német Iparszövetség (BDI) elnöke, Dieter Kempf szerint a klímasemlegesség terve „méreg a hosszú távú beruházásoknak”. A célok homályos részletek ellenére történő rögzítése miatt elbizonytalanodástól tart a vállalatok és fogyasztók körében – derül ki a vezető német gazdasági napilapnak, a Handelblattnak adott interjúból.

A környezetvédelmi szervezetek szerint azonban a múlt kötelez: az európai kontinens az iparosodás bölcsője, a fosszilis energiaforrásokra alapozva teremtett magának jólétet.

Ezért történelmi felelőssége a megújuló energiaforrásokon alapuló jólét megteremtése is.

Szerintük emellett a környezetbarát megoldásokra alapozott jólét a kontinens gazdasági, politikai potenciáljának megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el Az online kereskedelem csomagolási lábnyoma is csökkenthető Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam