2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drukkerek és dörmögők – vegyes fogadtatásra talált az Európai Green Deal

Az EU példát mutatna a világnak, klímasemlegesen biztosítaná a kontinens gazdasági prosperitását és az európaiak jólétét. A civilek üdvözlik az elhatározást, a gazdasági szereplők zöme azonban nem lelkesedik.

„Jó bejelentés, jókor, jó helyen” – idézi az egyik legtekintélyesebb német környezetvédő szervezet, a Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) vezetőinek állásfoglalását a Von der Leyen javaslatára elkészült klímastratégia németországi fogadtatásáról közölt összeállítás Az üzlet oldalán.

„Az EU Von der Leyen koncepciójával példát mutathat, új gazdasági, politikai koncepciót tárhat a világ elé” – tartják a 95 német környezetvédő szervezetet tömörítő Deutsche Naturschutzringnél (DNR).

A gazdasági szereplők nem osztják a lelkesedést

Ez kiderül a Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége (DIHK) és az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) által jegyzett közös állásfoglalásból is. Európa az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mindössze 10 százalékáért, a legnagyobb európai szennyező, Németország alig 2 százalékáért felel. Ráadásul a kontinens részesedése folyamatosan csökken – érvelnek a gazdasági érdekképviseletek a kontinens újabb önkéntes vállalásai ellen. 

A Német Iparszövetség (BDI) elnöke, Dieter Kempf szerint a klímasemlegesség terve „méreg a hosszú távú beruházásoknak”. A célok homályos részletek ellenére történő rögzítése miatt elbizonytalanodástól tart a vállalatok és fogyasztók körében – derül ki a vezető német gazdasági napilapnak, a Handelblattnak adott interjúból.

A környezetvédelmi szervezetek szerint azonban a múlt kötelez: az európai kontinens az iparosodás bölcsője, a fosszilis energiaforrásokra alapozva teremtett magának jólétet.

Ezért történelmi felelőssége a megújuló energiaforrásokon alapuló jólét megteremtése is.

Szerintük emellett a környezetbarát megoldásokra alapozott jólét a kontinens gazdasági, politikai potenciáljának megőrzéséhez is elengedhetetlen.

Neked ajánljuk
Az égi városból figyeli tovább a fejleményeket a fenntartható megoldások brazil úttörője Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam