2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is rekordmeleg volt a tavalyi év

A tavalyi volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon – állapította meg az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az első 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja némileg.

2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt. Ez az 1981–2010-es normál értéket 1,87 fokkal múlja felül.

A nyár rendkívül meleg volt, a 2. legforróbb 1901 óta. A nyári hónapok közül június új rekordot hozott, 3,6 fokkal múlta felül a sokéves átlagot. Június 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Tavaly kétszer kellett hőségriadót elrendelni: június közepén harmadfokú hőségriadót, ami 4 napig volt érvényben, majd augusztus 10. és 12. között másodfokút.

Gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Több helyen jegyeztek 100 millimétert meghaladó felhőszakadást, amely során a lezúduló víztömeg és a jégeső károkat okozhatott.

Az ősz is rendhagyóan meleg volt: fiatal fővárosi család nézi a „kéregető” vízimadarakat a Duna-parton október 23-án a nyáriasan meleg napsütésben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az OMSZ szerint a 2019-es magyarországi hőmérsékleti viszonyok jól illeszkednek a globálisan melegedő trendbe. Az utóbbi éveket jellemző magas hőmérsékleti anomáliák és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt fontos az éghajlati állapot folyamatos nyomon követése. A valószínűsíthető változások ismeretében csökkenthető az a fenyegetettség, amit az éghajlatváltozás hordoz. A sikeres adaptációhoz az éghajlati információk használata elengedhetetlen.

Neked ajánljuk
Ismét bebizonyosodott, hogy rekordmeleg május van mögöttünk Valóban világszerte szélsőségesebbé vált az időjárás Brutális áradás pusztított Szerbiában Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam