2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is rekordmeleg volt a tavalyi év

A tavalyi volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon – állapította meg az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az első 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami a globális melegedés mértékét is meghaladja némileg.

2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt. Ez az 1981–2010-es normál értéket 1,87 fokkal múlja felül.

A nyár rendkívül meleg volt, a 2. legforróbb 1901 óta. A nyári hónapok közül június új rekordot hozott, 3,6 fokkal múlta felül a sokéves átlagot. Június 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Tavaly kétszer kellett hőségriadót elrendelni: június közepén harmadfokú hőségriadót, ami 4 napig volt érvényben, majd augusztus 10. és 12. között másodfokút.

Gyakoriak voltak a károkozó felhőszakadások, jégesők. Több helyen jegyeztek 100 millimétert meghaladó felhőszakadást, amely során a lezúduló víztömeg és a jégeső károkat okozhatott.

Az ősz is rendhagyóan meleg volt: fiatal fővárosi család nézi a „kéregető” vízimadarakat a Duna-parton október 23-án a nyáriasan meleg napsütésben
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az OMSZ szerint a 2019-es magyarországi hőmérsékleti viszonyok jól illeszkednek a globálisan melegedő trendbe. Az utóbbi éveket jellemző magas hőmérsékleti anomáliák és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt fontos az éghajlati állapot folyamatos nyomon követése. A valószínűsíthető változások ismeretében csökkenthető az a fenyegetettség, amit az éghajlatváltozás hordoz. A sikeres adaptációhoz az éghajlati információk használata elengedhetetlen.

Neked ajánljuk
2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Szokatlanul heves havazás miatt adtak ki figyelmeztetést Tokió teljes területére Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam