2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sarkalatos kérdések

Kétszer gyorsabban melegszik az Arktisz, mint a világ többi része. Az évszázad közepére valószínűleg már lesznek teljesen jégmentes időszakok.

A 20. század eleje óta 2019 volt a második legmelegebb év az Arktiszon. A nyár végi jégtakaró pedig 1979 óta, amióta a területet műholdakkal figyelik, csak egyszer volt kisebb, mint 2019-ben – írja az amerikai óceánfelügyeleti hatóság (NOAA) jelentése alapján a hvg.hu.

A jelentés készítésében részt vevő Donald Perovich hangsúlyozta: 2019 nem volt egyedi év.

Egyértelműen tendenciáról van szó: a jégtakaró nyár végi kiterjedése a legkisebb 13 értékét a legutóbbi 13 évben mutatta.

A kutatók szerint különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy az Arktiszról gyakorlatilag eltűnt az „öreg” (4 évnél régebben keletkezett), erős és vastag jég.

Jégtörő hajók az Arktiszon Fotó: pxhere.com

Öngerjesztő folyamatok

A jég nagyon erősen veri vissza a napfényt, így jóval kevesebb hőt nyel el, mint a sötétebb színű tengervíz vagy földfelület. Ha azonban kevesebb a jég, akkor a terület kevesebb fényt ver vissza, több hőt nyel el – az olvadás fokozódik, ami ismét csak növeli a terület hőelnyelő képességét.

Az előrejelzések elég nagy szórást mutatnak, vannak olyan modellek, amik már 2026-ra jégmentes Arktiszt jósolnak, mások csak 2132-re.

Helyben a melegedés az egész ökoszisztémát felborítja a mikroorganizmusoktól kezdve a táplálékláncon fel a nagytestű állatokig. A felmelegedés az emberiség számára ugyanakkor új lehetőségekkel is kecsegtet, például a szállítmányozás és a természeti kincsek, köztük fosszilis üzemanyagok kitermelése terén. Ez nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának további fokozódása miatt adhat okot az aggodalomra, a területért versengő országok közti konfliktusokat is felszíthatja – derül ki Kovács Gábor elemzéséből.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam