2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő

A Rök-kő, amelyet a Svédország középső részén lévő Vattern-tó közelében emeltek a 9. században, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza. Öt oldalát több mint 700 rúnajel borítja.

Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a szöveg pontos jelentése azonban ismeretlen maradt, mivel egyes részei hiányosak, és különböző írásformákat tartalmaz.

A kő „Theuderik” hősi tetteit említi, ez egyes kutatók szerint Nagy Theuderik keleti gót királyra utal, a keleti gótok hatodik századi uralkodójára. Három svéd egyetem szakértői most úgy vélik, lehetséges, hogy a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

„A felirat a fiú halála által kiváltott aggodalommal és egy újabb, olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, mint amilyen időszámításunk előtt 536 után történt.”

A hatodik századi krízisről úgy vélik, számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte. A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

Viking rúnakő  Fotó: Bengt Lundberg/Wikimedia Commons

Az új értelmezés különböző szakterületek – a nyelvtudomány, a régészet és a vallástörténet – szakértőinek együttműködéséből született. A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: „a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról”.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam