2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alkalmazkodásban jók vagyunk

Miközben a klímaváltozás egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket eredményez, a természeti katasztrófáknak a jobb felkészültség miatt kevesebb halálos áldozatuk van, mint az elmúlt évtizedekben – írta friss jelentésében a világ legnagyobb viszontbiztosítója, a német Munich Re.

„Szerencsére egyre kevesebb és kevesebb ember hal meg természeti katasztrófák következtében” – idézi Ernst Rauchot, a müncheni székhelyű vállalat vezető klímaügyi szakértőjét a Hirado.hu.

Tavaly mintegy kilencezer ember vesztette életét természeti katasztrófákban, ebből nagyjából ezer a Mozambikra, Zimbabwére és Malawira lesújtó Idai ciklon számlájára írható.

Ezzel szemben az utóbbi három évtizedben – ezen teljes időszak adatainak összesítése alapján – a halottak száma éves átlagban elérte az ötvenkétezret.

„A világ fejlődött ezen a téren. Ami döntő fontosságú, hogy az elmúlt évtizedekhez képest jelentősen javultak a lakosság figyelmeztetésére és evakuálására szolgáló rendszerek” – mutatott rá az illetékes.

Árvízben sodródó autók mellett gyalogol egy férfi Jakartában 2020. január 1-jén
Fotó: MTI/EPA/Adi Weda

A jelentésben arra is kitértek, hogy az anyagi károk mértékét illetően nincs változás. A hőhullámok és a viharok Európában tavaly körülbelül 2,5 milliárd dollárnyi kárt okoztak. 

Ernst Rauch emellett leszögezte: bizonyítékok sora mutat arra, hogy nagyon valószínű a kapcsolat az extrém időjárási körülmények és az éghajlatváltozás között. Az ausztráliai bozóttüzek kapcsán kiemelte: a nyári időszakban korábban is volt példa hasonlóra, a mostani tüzek kiterjedése és korai kezdete azonban rendkívülinek számít.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam