2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vallás és a környezetért érzett felelősség

A világ lakosságának 84 százaléka érzi magát vallásosnak. Okkal merül fel hát a kérdés, lehet-e szerepük a vallási tanításoknak a fenntarthatóság megteremtésében?

A vallásos emberekben már megvan a fogékonyság a segítségre és a nagyobb jó előtérbe helyezésére, ezért ők könnyebben tudnának azonosulni egy olyan értékrenddel, ahol a világ megmentése és a természet előtérbe helyezése a legfontosabb – vonja le a következtetést Katona Hajnalka G7-en megjelent írása.

A hívőkre jellemző értékeket vizsgálva Schwartz és Huismans azt találták, hogy a vallásosság összességében korrelál a jótékonysággal és a biztonságra törekvéssel.

A vallásos emberekre általában kevésbé jellemző a hatalomvágy vagy a hedonizmus – ami elősegítheti a környezettudatosság kialakulását.

A Burninghami Egyetem kutatói, Christopher D. Ives és  Jeremy Kidwell tanulmányukban azt kutatták, milyen módon tud a vallás az embereken keresztül részévé válni a klímaváltozás elleni harcnak. 

Fotó: piqsels.com

A szerzők szerint akkor lehet valódi változást elérni a fenntarthatóság érdekében, ha az emberek alapvetően változtatják meg az értékeiket.

Ez az átalakulás a közösségek szintjén kezdődhet el, majd vezethet oda, hogy az egyének véleménye is változzon.

Bár már sok vallás elkezdett foglalkozni a környezettudatossággal, a vallásos emberek egy jelentős része még mindig nem hisz abban, hogy a klímaváltozást az emberek váltották ki. A Guardian cikke szerint a vallásos amerikaiak körében kétszer annyian nem hisznek a globális felmelegedésben, mint a nem vallásosak körében.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam