2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miből valósulhat meg az unióban a méltányos klímavédelem?

Összesen 85-125 milliárd eurót mobilizálhat a következő években a fosszilis tüzelőanyagoktól függő és nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátású európai régiók számára a Méltányos Átállási Mechanizmus.

A finanszírozásra rendelkezésre álló közpénzek jelentős részét a felzárkóztatási keretükből maguknak a tagállamoknak kellene biztosítaniuk. A Bruxinfo birtokába került tervezet tanúsága szerint

a Méltányos Átállási Alap 85-125 milliárd euró befektetési forrást mobilizálhat a következő években a zöld átállás terheinek elviselhetőbbé tételére azoknak az európai régióknak, ahol a gazdasági tevékenység ma még számottevő mértékű szén-dioxid-kibocsátással jár.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseket az EU részben közpénzből (uniós és tagállami támogatásokból) finanszírozná. Ennek az eszköze lenne a Méltányos Átállási Alap (Just Transition Fund), amiből az Európai Bizottság becslései szerint 30-50 milliárd euró állna rendelkezésre úgy, hogy az EU költségvetése a korábbi tervezetekben szereplő 5 milliárd euró helyett 7,5 milliárd eurót folyósítana, miközben a közpénzek túlnyomó részét maguknak a tagállamoknak kellene társfinanszírozás formájában biztosítani.

A mechanizmus második lába az egykori Juncker-terv folytatásának szánt InvestEU beruházási programon belül egy kifejezetten a méltányos átállás céljára rendelt külön forrás, ami Brüsszel becslése szerint további 35-40 milliárd euró beruházást mobilizálhat.

A harmadik pillért az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteleszköze biztosítaná úgy, hogy annak alapja egy 1,5 milliárd eurós költségvetési garancia lenne, amit a pénzintézet 10 milliárd eurós kölcsönkerettel megfejelne, és ez 25-30 milliárd eurót „fialhatna”.

A források eléréséhez a tagállamoknak átmeneti átállási terveket kell majd beterjeszteniük, megjelölve az intézkedés által érintett régiókat.

Neked ajánljuk
Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió Az igazságügyi miniszter szerint sikerrel zárultak az uniós klímavédelmi tárgyalások Az EU reformja hozhat megváltást a kínai hulladékfeldolgozó-iparnak A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam