Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miből valósulhat meg az unióban a méltányos klímavédelem?

Összesen 85-125 milliárd eurót mobilizálhat a következő években a fosszilis tüzelőanyagoktól függő és nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátású európai régiók számára a Méltányos Átállási Mechanizmus.

A finanszírozásra rendelkezésre álló közpénzek jelentős részét a felzárkóztatási keretükből maguknak a tagállamoknak kellene biztosítaniuk. A Bruxinfo birtokába került tervezet tanúsága szerint

a Méltányos Átállási Alap 85-125 milliárd euró befektetési forrást mobilizálhat a következő években a zöld átállás terheinek elviselhetőbbé tételére azoknak az európai régióknak, ahol a gazdasági tevékenység ma még számottevő mértékű szén-dioxid-kibocsátással jár.

A kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseket az EU részben közpénzből (uniós és tagállami támogatásokból) finanszírozná. Ennek az eszköze lenne a Méltányos Átállási Alap (Just Transition Fund), amiből az Európai Bizottság becslései szerint 30-50 milliárd euró állna rendelkezésre úgy, hogy az EU költségvetése a korábbi tervezetekben szereplő 5 milliárd euró helyett 7,5 milliárd eurót folyósítana, miközben a közpénzek túlnyomó részét maguknak a tagállamoknak kellene társfinanszírozás formájában biztosítani.

A mechanizmus második lába az egykori Juncker-terv folytatásának szánt InvestEU beruházási programon belül egy kifejezetten a méltányos átállás céljára rendelt külön forrás, ami Brüsszel becslése szerint további 35-40 milliárd euró beruházást mobilizálhat.

A harmadik pillért az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteleszköze biztosítaná úgy, hogy annak alapja egy 1,5 milliárd eurós költségvetési garancia lenne, amit a pénzintézet 10 milliárd eurós kölcsönkerettel megfejelne, és ez 25-30 milliárd eurót „fialhatna”.

A források eléréséhez a tagállamoknak átmeneti átállási terveket kell majd beterjeszteniük, megjelölve az intézkedés által érintett régiókat.

Neked ajánljuk
Az EU hét tagállamban több mint 1,4 milliárd eurót fordít zöldprojektekre ITM: a klíma és a természet védelmében tudatos és felelősségteljes cselekvésre van szükség Az EU mielőbb gátat szabna a szénszivárgásnak A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam