2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma és a gazdaság ügye is nyerhet

A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem egymást erősítő célok – húzta alá a kormány klímastratégiáját ismertetve Kaderják Péter államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a klímavédelmi célokat úgy kívánják megvalósítani, hogy közben fenntartják a gazdasági növekedést.

Az államtitkár elmondta: a villamosenergia-szektorban a fő cél az, hogy 2030-ra a termelés 90 százaléka karbonsemlegessé váljon a paksi kapacitások pótlásával és a megújuló energiatermelés folyamatos növelésével. A földgáz tekintetében pedig a fogyasztás csökkentését szeretnék elérni.

Az intézkedések célja, hogy 2030-ra Magyarország teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátása az 1990-es bázisévhez képest 40 százalékkal csökkenjen, a megújuló energiafelhasználás pedig a jelenlegi 13 százalékról 21 százalékra emelkedjen.

A kormány középtávú tervei között szerepel az is, hogy 2030-ra növelje Magyarország energiafüggetlenségét, vagyis mérsékelje a magas importkitettséget, amely a földgázból 80 százalékos, a kőolajból 90 százalékos, a villamos energiából 30 százalék fölötti.

A Paksi Atomerőmű 2019. június 25-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam