2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melbourne levegője a legrosszabb a világon

Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben és Victoria állam egyéb részein a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por szennyezi a levegőt.

Melbourne-ben sorozatban második nap nyilvánították veszélyesnek a város levegőjét, és délutánra a világ legrosszabb adatait mérték a városban az IQ Air Quality Visual adatai szerint, amely globális levegőminőségi adatokat összesít.

A bozóttüzek füstje miatt több tűzjelző is megszólalt a városban.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ha tehetik, ne menjenek ki a szabadba, mert a levegő jelenleg még a teljesen egészséges emberek számára is veszélyes.

Dean Stewart a helyi meteorológiai intézettől azt tudatta, hogy szerdán várhatóan délnyugati szél érkezik a városba, ami némileg javít majd a helyzeten.

A NASA Földi Obszervatóriuma által 2020. január 9-én készített műholdfelvételen füstoszlopok szállnak fel az erdőtüzek sújtotta dél-ausztráliai Kenguru-szigetről
Fotó: MTI/EPA

A füst nem csak az ember szempontjából ront a levegő minőségén: a NASA becslései alapján a mostani, kiterjedésükben és intenzitásukban is rendkívüli bozóttüzek augusztus óta akár az ország éves kibocsátásának felét, 250 millió tonna szén-dioxidot juttathattak a légkörbe. Bár a növényzet újjáéledésével az erdők legalább részben újra megkötik ezt a mennyiséget, erre évtizedekre lesz majd szükség – derül ki a Guardian összefoglalójából.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam