2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönland lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb nyertese

A nagyhatalmak – Kína vagy éppen az Egyesült Államok – nem véletlenül fordítják figyelmüket a most még zord sziget felé.

Grönland háromnegyedét soha el nem olvadó hó és jég borítja, amely helyenként 2-3 kilométer vastag. A megindult globális felmelegedés azonban máris változásokat hozott: azokon a helyeken, ahol vékony volt az állandó jég, sok helyen máris elolvadt, emellett a vastagabb jégből is hatalmas darabok szakadnak le – írja a Magyar Nemzet.

Ha a folyamat még gyorsul is, ami rövid távon lényegében megakadályozhatatlan, akkor komoly területek válhatnak hozzáférhetővé,

miközben már ismert, hogy a sziget többféle ritkafémet rejt, de emellett vasérc és arany is előfordul.

A zord időjárás és a téli állandó sötétség persze nem ideális feltétel a bányászathoz, de egy ponton túl rentábilissá válhat a bányászat, ráadásul a ritkafémek most is rendkívül keresettek. Némelyikkel most csak Kína rendelkezik, felhasználásuk viszont egyre növekszik a mobiltelefonok, az elektromos autót meghajtó akkumulátorok és több más termék gyártása miatt is. 

Fotó: pikrepo.com
Neked ajánljuk
A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam