Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Grönland lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb nyertese

A nagyhatalmak – Kína vagy éppen az Egyesült Államok – nem véletlenül fordítják figyelmüket a most még zord sziget felé.

Grönland háromnegyedét soha el nem olvadó hó és jég borítja, amely helyenként 2-3 kilométer vastag. A megindult globális felmelegedés azonban máris változásokat hozott: azokon a helyeken, ahol vékony volt az állandó jég, sok helyen máris elolvadt, emellett a vastagabb jégből is hatalmas darabok szakadnak le – írja a Magyar Nemzet.

Ha a folyamat még gyorsul is, ami rövid távon lényegében megakadályozhatatlan, akkor komoly területek válhatnak hozzáférhetővé,

miközben már ismert, hogy a sziget többféle ritkafémet rejt, de emellett vasérc és arany is előfordul.

A zord időjárás és a téli állandó sötétség persze nem ideális feltétel a bányászathoz, de egy ponton túl rentábilissá válhat a bányászat, ráadásul a ritkafémek most is rendkívül keresettek. Némelyikkel most csak Kína rendelkezik, felhasználásuk viszont egyre növekszik a mobiltelefonok, az elektromos autót meghajtó akkumulátorok és több más termék gyártása miatt is. 

Fotó: pikrepo.com
Neked ajánljuk
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? Romániában is országos erdősítési kampány kezdődött Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam