2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudósok sürgetik a horvát klímavédelem ügyét

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért.

A horvát tudósok szerint az éghajlatváltozás, amellyel jelenleg szembesül a világ, rendkívüli állapotot idézett elő. A felhívással cselekvésre akarják ösztönözni az illetékes intézményeket, hogy tegyenek konkrét és célratörő intézkedéseket a probléma megoldására.

A felhívásban leszögezik, „ez a legsúlyosabb és legösszetettebb válság, amelynek az emberiség valaha ki volt téve”. Nikola Biliskov, a zágrábi Rudjer Boskovic Intézet munkatársa a sajtónak úgy nyilatkozott:

 „a mérésekből származó grafikonok mind azt mutatják, hogy elértük a klímaváltozás veszélyeinek határát, ezt a folyamatot egy idő után már nem lehet visszafordítani”.

A dokumentumban tizenegy követelést fogalmaztak meg a hatékony  kibocsátáscsökkentés érdekében. A tudósok egyebek között „rendkívüli klímaállapot” kihirdetését kérték az egész országra, továbbá kutatók bevonását az éghajlat-politikai döntéshozatali folyamatokba. Kinyilvánították részvételi szándékukat az éghajlati válsággal kapcsolatos társadalmi tudatosság növelésében, amely magában foglalja az oktatással kapcsolatos témák kidolgozását a fenntartható fejlődésről, amelyeket szerintük be kell építeni az iskolai tantervekbe.

Sürgették továbbá a fenntartható energia-akcióterv végrehajtását, amelynek végső célja a fosszilis energiahordozók kitermelésének teljes felfüggesztése, az alacsony szén-dioxid-kibocsátó foglalkozások és életmódok, valamint a helyi termelők támogatása.

Tűző napsütés Dubrovnik óvárosában Fotó: pxfuel.com
Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam