2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztráliai tűzvész füstje körbeszállja a Földet

A szennyezés vissza fog térni az ország fölé – figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését. Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő – olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében.

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő, és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat.

A perzselő hőség páratlan körülményei együtt a térséget uraló szárazsággal szokatlanul nagy számú tűzviharfelhőt idéztek elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon – írja az MTI alapján a Magyar Nemzet.

A 2019 októbere óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt füstköd borítja Ausztrália második legnagyobb városát, Melbourne-t
Fotó: MTI/EPA-AAP/Erik Anderson
Neked ajánljuk
Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét Gyakoribbá válhatnak a teleket túlélő „zombitüzek” a bolygó legészakibb területein Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam