2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A melegedést csak mérsékelni lehet(ne), elkerülni nem – hogyan alkalmazkodhatunk?

A metropolisokban különösen nagy kihívás elé állítják az emberi szervezetet az egyre gyakoribb és szélsőségesebb hőhullámok. Bécs példát mutat az alkalmazkodást segítő közterek kialakításában.

A 6. kerületben található Esterházyparkban alakítják ki Bécs első hűsölőparkját párakapukkal, szökőkutakkal és sok-sok zölddel. Az osztrák főváros első hűsölőparkjának a középpontja egy 30 négyzetméteres kör alakú, árnyékos, növényekkel dúsan beültetett hűsölőpont, ahol különböző magasságú és átmérőjű párakapuk és szökőkút járul hozzá a kellemesebb klímához – írja az Octogon.

Ezeknek a megoldásoknak köszönhetően itt akár hat fokkal hűvösebb lehet, mint a park környékén.

A hűsítő víz mellett a „Cooling-park” másik kulcsfontosságú eleme a növényzet. Csökken a beton- és aszfaltborítású felületek aránya, és nő a fűvel, bokrokkal és fákkal beültetetteké. A hűvös, árnyékos részen padok kígyóznak végig.

Bécs első hűsölőparkjának a látványterve
Fotó: © Carla Lo/ovtogon.hu

Bécs első hűsölőparkját két éven át tudományosan is tanulmányozzák: értékelik és tovább finomítják a hűsítő intézkedéseket, és folyamatos lesz a tapasztalatcsere a kutatói szint és a gyakorlati megvalósítás között.

De nem ez az egyetlen projekt, amellyel Bécs a klímaváltozás miatt egyre hosszabb és intenzívebb hőhullámok, valamint a hőszigetjelenség ellen küzd.

2020-ban városszerte összesen 137 000 négyzetméternyi parkot és zöldterületet újítanak meg, illetve hoznak létre.

A kerületek zöldítési és hűsítési projektjeihez összesen 2,3 millió euróval járul hozzá a város: nyolcvanszázalékos költségátvállalással támogatják az utcai zöldhomlokzatok, vizes játékok, szökőkutak és párakapuk, ivókutak telepítését, a nagy méretű városi fák ültetését, fák alatti víztárolók, pergolák és egyéb növényekkel kombinált árnyékolók létesítését, valamint a zöldterületek növelését.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén Barcelona után Bécsben is zöld szuperblokk véd az autóforgalomtól (videóval) Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam