2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az aggasztó tendencia tavaly is folytatódott

A második legmelegebb év volt 2019 az időjárási feljegyzések kezdete óta, és az elmúlt évtized a Föld legmelegebb évtizede volt – közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint a NASA Goddard Intézete.

2019-ben a globális átlaghőmérséklet 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb a 19. század második felében mért átlaghőmérsékletnél a világszervezet adatai szerint. Ennél melegebbet csupán 2016-ban jegyeztek fel, akkor a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kora előtti szintet, igaz, abban az évben erős volt az El Niño-jelenség.

A WMO főtitkára, Petteri Taalas közleményében arra is figyelmeztet, hogy

„a szén-dioxid-kibocsátás jelenlegi trendjével egy 3-5 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés felé tartunk a század végéig”. 

Ez jóval meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célt, hogy a világ országai 1,5-2 Celsius-fokra korlátozzák a hőmérséklet növekedését.

„Sajnos azzal számolunk, hogy 2020-ban és a következő évtizedben jóval szélsőségesebb lesz az időjárás, ami a légkörben felhalmozódott üvegházhatású gázok rekordszintjének a következménye” – fogalmazott.

Ausztráliát rendkívüli aszály, majd részben emiatt az átlagosnál súlyosabb bozóttüzek sújtották 2019-ben Fotó: Allan Sharp/flickr.com

A kutatók szerint a klímaváltozás minden bizonnyal hozzájárult 2019 időjárási szélsőségeihez, mint az európai hőhullámokhoz vagy a Dorian hurrikán kialakulásához, amely szeptemberben 50 embert ölt meg a Bahamákon. 

A NOAA adatai szerint a 2010-es években a globális átlaghőmérséklet 14,7 Celsius-fok volt, 0,8 Celsius-fokkal magasabb, mint a 20. század átlaga, és több mint 0,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az előző évtizedben. 

A 2010-es években jegyezték fel az eddigi tízből a nyolc legmelegebb évet, a másik két legmelegebbet 2005-ben és 1998-ban.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam