2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akár túl is szárnyalhatjuk a kitűzött klímacélt

Jó esély van arra, hogy Magyarország ambiciózusabb klímacélt tudjon teljesíteni – mondta el az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén Palkovics László.

Tudatos és következetes munka eredményeként fogadta el az energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat a kormány, és ezekben határozott célokat tűzött ki – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László a dokumentumokat ismertetve felidézte, Magyarország az európai uniós elváráshoz csatlakozva 2050-re célul tűzte ki a klímasemlegesség elérését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  által elvégzett számítások alapján Magyarországon a klímasemlegesség 2050-es eléréséhez mintegy 50 ezer milliárd forintra van szükség.

Palkovics László a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány nem klímavészhelyzetet hirdet, hanem elemzi a helyzetet, levonja a következtetéseket, és meghatározza a teendőket. Kiemelte azt is: a magyar kormány nem fogadja el, hogy az emberekre terheljék a klímaváltozás következményeinek költségeit, az élelmiszerek és az energia ára nem emelkedhet emiatt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén 2020. január 21-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a részleteket ismertetve egyebek mellett elmondta, hogy az új Nemzeti Energiastratégia középpontjában a tiszta, okos és megfizethető energetikai szolgáltatások biztosítása áll a fogyasztóknak.

A klímavédelem, az ellátásbiztonság és a versenyképesség együtt kap szerepet a tervekben. 

Civil és ellenzéki észrevételekre reagálva Palkovics László elmondta: Magyarország egyszer már valóban megközelítette a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékos csökkenését, de a 2008-as válság után hozott kormányzati intézkedések miatt nem volt olyan állapotban a gazdaság 2013-ban, hogy ezt megtartsa. A gazdaság 2013 óta nő, ennek eredményeképpen 2018-ban már a gazdaság 5 százalék feletti bővülése ellenére 0,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás – fejtette ki a miniszter. Ha az Európai Unió ambiciózusabb célokat tűz majd ki, Magyarországnak jó esélye van, hogy azokat teljesíteni tudja.

Neked ajánljuk
Klímabarát település díjat kapott Szeged Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam