2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha nem volt még ennyi szén-dioxid a légkörben

A hawaii Mauna Loa obszervatórium mérése szerint újra rekordmagas szintre szökött a légkörben található szén-dioxid mennyisége.

A globális felmelegedés mérsékléséhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának radikális csökkentésére lenne szükség. Ha ezt most azonnal megtennénk, a lehűlés akkor is csak több évtizedes emelkedés után indulna el – de még csak el se indultunk ezen az úton.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium január 21-i mérései alapján a szén-dioxid légköri koncentrációja elérte a 415,79 ppm-et (part per million, milliomodrész), ami az eddigi legmagasabb szint.

Mindez azért is rendkívül súlyos hír, mert a legutóbbi negatív rekord 2019 májusában dőlt meg, vagyis lényegében egyetlen év sem kellett ahhoz, hogy újabb negatív rekord szülessen – írja a hvg.hu.

A 400 ppm-es szintet nagyjából 6 évvel korábban sikerült átlépni, melyet már akkor vészjelzésként értelmeztek a kutatók, hiszen a szén-dioxid az egyik legfőbb felelőse a bolygó lassan minden részét érintő klímaváltozásnak.

A méréseket végző Mauna Loa obszervatórium Fotó: Christopher Michel/flickr.com
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét Csehország elutasítja az unió új klímavédelmi célját Újabb mérföldkőhöz érkezett a Google Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam