2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Davosban fújt riadót a német kancellár

Angela Merkel szerint a hidegháború vége óta elért fejlődés annak köszönhető, hogy a világ nemzetei képesek voltak együttműködni egymással. Most komolyabb okuk van erre, mint valaha.

Angela Merkel német kancellár Donald Trump amerikai elnök davosi beszédével ellentétes üzenettel fordult hallgatóságához a Világgazdasági Fórumon. Németország vezetője szerint a globális felmelegedés sürgető kihívás, amire azonnal választ kell találnia az emberiségnek – írja a Guardian tudósítása alapján a Napi.hu.

Azok a sikerek, amelyeket az emberek az elmúlt három évtizedben elértek – az egy főre eső jövedelem emelkedése, a szegénység visszaszorítása, a betegségek elleni sikeresebb védekezés – mind annak köszönhetők, hogy a világ országai együttműködtek egymással, mutatott rá a kancellár.

Pontosan erre az összefogásra van szükség a klímaváltozás megelőzése érdekében, mert a probléma az emberiség körmére égett.

Csak akkor tarthatjuk a Föld légkörének felmelegedését átlag 1,5 Celsius-fok alatt, ha felgyorsítjuk az ennek érdekében tett erőfeszítéseinket. 

A kancellár, akinek polgári foglalkozása fizikus, azaz tudományos kutató, kiállt amellett, hogy a klímaváltozás melletti bizonyítékok kétségbevonhatatlanok. Hiába azonban a tények, az érzelmek mindig szembeszegülhetnek velük, így erős lehet a kísértés, hogy a tényeket tagadó álláspontot foglaljunk el. Merkel szerint ezt nem szabad egy legyintéssel elintézni, egyik félnek sem szabad visszahúzódnia csupán a saját közösségeibe.

Ehelyett beszélgetniük kell a feleknek egymással, s legalább abban egyetértésre kellene jutni, hogy ha nem teszünk semmit, azért sokkal nagyobb árat fizethetünk, mintha a tettek mezejére lépünk, és esetleg részben felesleges áldozathozatalra kérjük az embereket.

Forrás: World Economic Forum/youtube.com
Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam