2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ausztráliai bozóttüzek miatt is növekszik idén a légköri szén-dioxid-koncentráció

Komoly mértékű emelkedés várható idén a légköri szén-dioxid-koncentrációban. A növekedésben közrejátszanak az ausztráliai erdő- és bozóttüzek is – közölte pénteken a brit meteorológiai szolgálat.

A szolgálatnak a Globális Tűzkibocsátási Adatbázisra támaszkodó előrejelzése szerint idén májusban 417 ppm-mel (részecske per millió) tetőzik a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében, az éves átlag pedig 414,2 ppm lesz, 2,74 ppm-mel több a 2019. évinél.

A kutatók szerint ehhez hasonló szén-dioxid-koncentráció a légkörben utoljára 3-5 millió éve volt, amikor a Földön a mainál 2-3 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabb volt.

A prognózis szerint a szén-dioxid-koncentráció növekedése idén 10 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál az időjárási feltételeknek a globális ökoszisztémára gyakorolt hatása, ezen belül egyötödrészt az ausztráliai erdőtüzek miatt – írja a brit meteorológiai szolgálat.

A szeptember óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt országszerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 26 ember meghalt, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts
Neked ajánljuk
A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam