2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2020 – a szuperév

A WWF más szervezetekkel együtt arra biztatja a politikai és üzleti vezetőket, hogy ne hagyják ki a 2020-as „szuperévben” rejlő utolsó lehetőséget arra, hogy helyreállítsuk a természethez fűződő viszonyunkat, és biztosítsuk a fenntartható jövőt.

2020-ban megállapodás születik többek között a biológiai sokféleség új keretegyezményéről, az éghajlatváltozás elleni fellépésről, de az óceánok védelmével kapcsolatban is új döntések várhatók, a Fenntartható Fejlődési Célok keretében pedig a környezeti ügyekkel kapcsolatos kötelezettségvállalás megújításáról tárgyalnak – emlékeztet a WWF közleménye.

A Természetvédelmi Világalap 2020-ban indította útjára a New Deal for Nature and People elnevezésű egyezményt, amely olyan átfogó, ambiciózus és tudományos alapokon nyugvó, mint a 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény.

A New Deal for Nature and People célja, hogy 2030-ig elérjük a nulla nettó élőhelyvesztést, globális ökológiai lábnyomunk 50%-os csökkentését, valamint a nulla fajkihalást. Ennek keretében az országoknak számos döntést kell meghozniuk a természetvédelem terén, és egyúttal komoly kötelezettségvállalást is jelent.

A davosi találkozón a WWF is jelen volt, és arra kérte a kormányokat, az üzleti élet szereplőit, a civil társadalmat és más érdekcsoportokat, hogy 2020-ban közösen álljanak ki a New Deal for Nature and People mellett.

A természetrombolás üzleti vonatkozása megkérdőjelezhetetlen: az éghajlatváltozás és az ember által okozott ökoszisztéma-pusztulás évente 300 milliárd dollár veszteséget okoz globálisan. Az éghajlat szempontjából fenntartható fejlődés azonban 2030-ig legalább 26 billió dollár gazdasági haszonnal járhat, a fenntartható mezőgazdaság és az erdővédelem pedig évi 2 billió dollár hasznot hozhat.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam