2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívüli intézkedésekkel küzd Észak-Macedónia a légszennyezés ellen

Rövidített munkaidővel, ingyenes tömegközlekedéssel és az építkezési munkálatok leállításával igyekszik Észak-Macedónia javítani a rossz légszennyezettségi adatokon.

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az utóbbi két napban a káros anyagok koncentrációja a levegőben a megengedettnek több mint tízszerese volt.

Az észak-macedón kormány azt kérte, hogy a fővárosban a várandósokat, idősebbeket vagy légúti betegségekre hajlamosakat mentsék fel a munkavégzés alól, míg a szabadban dolgozóknak a munkaideje 11-től 17 óráig tartson mindaddig, amíg ilyen rosszak a légszennyezettségi mutatók.

A reggeli és az esti órákban ingyenes a tömegközlekedés Szkopjéban, míg a parkolás árát a duplájára növelték, a tehergépjárműveket pedig kitiltották a belvárosból.

Az ország vezetése a szabadtéri sport- és kulturális programok elhalasztását is kérte a szervezőktől. A kormány ígéretet tett arra, hogy a hivatali járművek használatát a felére csökkenti.

Skopje – létkép szebb időkben Fotó: aiva./flickr.com

Észak-Macedónia évek óta Európa egyik legszennyezettebb országának számít, ez különösen a téli időszakban mutatkozik meg, amikor a széntüzelésű kályhák használata, a régi gépjárművek kipufogói és a szemétégetés miatt gyakran alakul ki füstköd. A becslések szerint évente mintegy háromezer ember hal bele a légszennyezettség következményeibe.

Neked ajánljuk
Zöldszámmal a füstös levegő ellen Zöldszámmal a füstös levegő ellen Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam