2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az uniós klímavédelem új korszakot nyit az építőiparban

Az építőiparhoz köthető az EU teljes energiafogyasztásának 40%-a és üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 35%-a, így nem meglepő, hogy a szektor fenntarthatóbbá tétele prioritást élvez az unió döntéshozói számára.

Az építőipar adja a tagállamok GDP-jének 9%-át, valamint megközelítőleg 18 millió munkahely fenntartásáért felelős. A jövőben további új munkahelyek létrehozásában, a gazdasági növekedés előmozdításában és az EU számos társadalmi, klímavédelmi és energiapolitikai célkitűzésének megvalósításában is kiemelt szerepet játszhat a szektor.

Az építőipar átalakításával, illetve részvételével megvalósuló fenntarthatósági intézkedéseket Kakas Márk, a BRUXINFO vezetője foglalta össze a Portfolión.

  • Az épületfelújítások ösztönzése egyszerre segítheti elő a rezsiköltségek és a háztartások energiaszegénységének csökkentését, és adhat újabb lökést az építőiparnak,
  • A bizottság 2020 márciusában fogja bemutatni az ún. körforgásos gazdasági cselekvési tervet, amely az építőipart is a körforgásos gazdasági modellbe integrálhatja. Az intézkedések között szerepelhet például az újrahasznosítási célok kötelező előírása.
  • A meglévő jogszabályok, így az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv (EPBD) végrehajtásának szigorúbb ellenőrzése várható. Az építőanyagokra vonatkozó rendeletet (CPR) szintén felülvizsgálják annak érdekében, hogy a felújított épületek összhangba kerüljenek a körforgásos gazdaság szükségleteivel.
  • A bizottság ugyancsak mérlegeli az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztését az épületek kibocsátásának további csökkentése érdekében.
  • Az Európai Bizottság egy, az építőiparban érdekelt felek széles körét tömörítő platform létrehozását tervezi az épületfelújítások útjában álló adminisztratív akadályok lebontása érdekében.
  • A klímapolitikai célok megvalósítása kapcsán az építőipar számára más szektorokban, például a légszennyezés és a forgalmi dugók csökkentését szolgáló okos közlekedésirányítási rendszerek létrehozásában is új lehetőségek tárulnak fel.
Fotó: pxfuel.com
Neked ajánljuk
Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió A vakcinának hála hamarosan fellélegezhetünk, de hiba lenne visszatérni a régi kerékvágásba Az EU reformja hozhat megváltást a kínai hulladékfeldolgozó-iparnak Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam