2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság 76,4 millió euró környezetvédelmi támogatást nyújt Koszovónak

A támogatás Koszovó legnagyobb villamosenergia-termelője, a „Koszovó B” hőerőmű szűrőberendezésének biztosítására szolgál.

A projekt célja, hogy csökkentse a légszennyező por és nitrogén-oxid kibocsátását, hozzájáruljon a megbízható és tiszta energiaellátáshoz, valamint javítsa a helyi lakosság egészségét és életminőségét.

A csütörtökön Koszovóba látogató Josep Borrell uniós külügyi főképviselő a sajtóközleményben kifejtette, hogy a légszennyezés Koszovó egyik legsúlyosabb környezetvédelmi problémája. Az EU konkrét támogatást nyújt Koszovó és a régió környezetvédelmi problémájának csökkentésére. Az uniós vezető hangsúlyozta:

Az európai Zöld megállapodás egész Európára kiterjed, beleértve Koszovót is.

Koszovó számos olyan környezetvédelmi problémát örökölt, amelyek a természeti és ásványi erőforrások ellenőrizetlen felhasználásának évtizedeiben halmozódtak fel. Az ipari termelés nagyon magas szintű szennyezéssel jár, ennek következtében Koszovóban az általános környezeti helyzet az elmúlt években nagyon sokat romlott.

A „Koszovó B” hőerőmű Fotó: Радосав Стојановић/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam