2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A következő öt év a legmelegebb lehet a Földön

A brit meteorológiai intézet szerint a globális felmelegedés már 2024-ig elérheti a másfél Celsius-fokot.

Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020–24 között minden évben az átlaghőmérséklet 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az eddiginél, és ebben az időszakban valószínűleg megdől az éves átlaghőmérséklet-rekord, amely 2016-ban született.

„Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban az üvegházhatásúgáz-kibocsátás magas szintjével” – mondta Doug Smith az előrejelzés bemutatásakor.

„Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz, és az előrejelzési minták azt mutatják, hogy különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz melegebb.” 

A tízéves előrejelzés szerint az ötéves átlaghőmérséklet 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az iparosodás kora előtti szintet. Összehasonlításul, 2015–19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.

Fotó: pixabay.com

A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezményben a részt vevő országok arra kötelezték magukat, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt, ideális esetben 1,5 Celsius-fokon tartják az átlaghőmérséklet-növekedést az iparosodás kora előtthöz képest. A Met Office előrejelzése szerint mintegy 10 százalék esély van arra, hogy 2020–24 között valamelyik évben a felmelegedés meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot. „Egy ilyen 1,5 Celsius-fokos átmeneti meghaladás még nem jelenti a párizsi klímaegyezmény megsértését” – magyarázta Stephen Belcher, a meteorológiai szolgálat vezető tudósa.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam