2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintamutató klímavédelmi erőfeszítések Bécsből

Egy hét területet átfogó, összesen 50 intézkedést tartalmazó csomag segítségével szeretne Bécs klímavédelmi mintaváros és szén-dioxid-semleges nagyváros lenni.

Az egyes lépések a hőszigetek visszaszorításától a zöldterületek növelésén át a hulladékkeletkezés megelőzéséig számos területet átfognak – írja Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye alapján a 24.hu.

A szén-dioxid-semlegesség egyik központi eleme az áram- és a hőszolgáltatás, valamint a közlekedés és a hulladékkezelés összekapcsolása.

A város mintegy 1,2 milliárd eurót fordít a megújuló energiaforrások kiépítésére,
emellett pedig olyan „okos” megoldásokat is alkalmaz, mint a szennyvíztisztító telep leadott hőenergiájának felhasználása.

A hulladék mennyiségének csökkentése érdekében a konyhai hulladékot már most is a simmeringi erőműben hasznosítják, és a keletkező gázzal fűtenek. Középtávon a tervek szerint a bioerőmű kapacitását megduplázzák, és így 900 háztartást tudnak majd ellátni vele.

Fotó: Fyona A. Hallé/Wikimedia Commons

Ahhoz, hogy csökkenteni tudják az autóval a városhatárig ingázók számát, Bécs a villamoshálózat városhatáron túli kibővítését tervezi, egészen Alsó-Ausztriáig, konkrétan Schwechatig vagy Groß-Enzersdorfig. Emellett az e-töltő állomások számát is szeretnék megduplázni.

A csomagból nem hiányozhat az új parkok és zöldterületek kialakítása sem, melyeknek nagy szerepük van a hőszigetek visszaszorításában. A „Fiatal bécsiek erdeje” nevet viselő faültetési akcióval minden évben egyre növelik a Wienerwald területét. A kezdeményezés keretében eddig évente 10 000 fát ültettek a fiatalok. Bécs a városon belül pedig további 4500 fát szeretne telepíteni a meglévő mintegy félmillió mellé.

Neked ajánljuk
Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam