2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Google megmutatja, mit veszíthetünk

A világ kulturális és civilizációs örökségének helyszíneit naponta fenyegetik természeti katasztrófák, háborúk, az ipari terjeszkedés és a túlzott turizmus hatásai – és persze a változó klíma. A Google „Heritage on the edge”, azaz „Örökség végveszélyben” projektjében a klímaváltozással érintett világörökségi helyszíneket ismertetné meg a felhasználókkal.

A már elérhető, de később vélhetően további helyszínekkel bővülő rendszerben megismerkedhetünk Rapa Nui (Húsvét-sziget), Kilwa Kisiwani (Swahili-part, Tanzánia), az edinburghi vár (Skócia), Bagerhat történelmi mecsetegyüttesének (Banglades) és Chan Chan ősi városának (Peru) értékeivel.

Az ingyenes bebarangolható rendszerben 50 kiállított tárgyat, 3D-modelleket, utcaképpel készített túrákat, illetve szakértőkkel és a helyi közösségek képviselőivel készített interjúkat találhat az érdeklődő.

A projekt a Google Arts & Culture, a CyArk nevű nonprofit szervezet és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) együttműködésében valósult meg, az éghajlatváltozás kulturális helyszínekre gyakorolt hatásával leginkább tisztában levő helyi szakértők bevonásával.

A Google Arts & Culture alkalmazása ingyenesen elérhető iOS-re és Androidra, de a weben is elérhető – írja a hvg.hu.

A híres húsvét-szigeti kőszobrok  Fotó: pxhere.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás a téli sportokat is veszélyesebbé teszi Az uniós klímavédelem sikere az egyes országokban dől el ITM: magyar cégek segíthetik a nyugat-balkáni régió klímavédelmi törekvéseit Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam