2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felhőtlen ég – felhős homlok

Egy új tanulmány eredményei alapján a szén-dioxid koncentrációjának változatlan növekedése a következő évszázad elejére a gomolyos rétegfelhők (Stratocumulusok) eltűnéséhez vezethet, ami a hőmérséklet ugrásszerű megemelkedését okozná a Földön.

A Földet körbevevő, pillanatról pillanatra át- meg átrendeződő légies felhőréteg alapvető szerepet játszik bolygónk hőmérsékletének szabályozásában. Ebből következik, hogy a klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések sem hagyhatnák figyelmen kívül. Csakhogy a jelenlegi modellek és számítógépek nem alkalmasak a felhőzettel kapcsolatos számítások elvégzésére – derül ki a NASA oldalán megjelent írásból.

A klímamodellek készítéséhez a földi légkört egy háromdimenziós rács mentén meghatározott egységekre bontják, majd ezekben az egységekben vizsgálják a különböző tényezők – páratartalom, hőmérséklet és légnyomás – hatásait, illetve végeznek számításokat az egységek közti kölcsönhatások alakulásáról.

A felhőzet változásainak, viselkedésének modellezése azonban csak sokkal kisebb léptékű, finomabb skálán lenne elvégezhető. Erre a teljes földi rendszer vonatkozásában a mostani szuperszámítógépek sem alkalmasak.

Ugyanakkor egy kisebb terület vonatkozásában már igen: a NASA Jet Propulsion Laboratory nevű kutatóintézetében egy 52 négyzetkilométernyi szimulált légkört osztottak fel 2 millió apró egységre, amelyek már alkalmasak voltak a felhőzet dinamikájának megragadására.

Fotó: NASA/ISS Expedition 34

A modell eredményei alapján a szén-dioxid-szint emelkedésével a stratocumulusok egyenletesen vékonyodtak, egészen a mai koncentrációt háromszorosan meghaladó értékig – ekkor a felhőzet összeomlott, hűtő hatásuk híján pedig a globális hőmérséklet hirtelen, 8°C-os növekedése következett be.

Bár nem egyértelmű, hogy egy ilyen kis területre elkészített modell eredményei mennyire adnak pontos előrejelzést az egész bolygót érintő folyamatokról, Tapio Schneider kutató szerint a Föld kulcsterületeiről készülő kis léptékű modellek ezreivel már a közeljövőben drasztikusan javulhat majd az éghajlattal kapcsolatos előrejelzések hatékonysága.

Neked ajánljuk
Nyílt levélben szorgalmazzák az álhírek elleni hatékonyabb fellépést Mi a tétje a Glasgow-ban zajló tárgyalásoknak? A fenntarthatóbb városok előnyei már számokkal is kifejezhetők Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: nasa.gov
Vissza
Hírfolyam