2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Összefogtak a szén-dioxid-vadászat nagyágyúi

Együttműködési megállapodást kötött a szén-dioxid-kibocsátás forrásnál történő leválasztásával foglalkozó Svante és az üvegházhatású gáz levegőből való kinyerését forradalmasító Climeworks.

A közös fejlesztési megállapodás a vállalatok reményei szerint lehetővé teszi mind a Svante, mind a Climeworks szén-dioxid-leválasztási technológiájának gyorsabb elterjesztését, és elősegíti az emissziómentes jövő gyorsabb elérését.

A Svante egy kereskedelmi szempontból is életképes, a hagyományos megoldásoknál jelentősen olcsóbban kiépíthető eljárást kínál a meglévő infrastruktúrából származó CO2 leválasztására olyan iparágak (például a beton- vagy az acélgyártás) számára, amelyekben nem lehetséges az emissziót teljes mértékben kiküszöbölni.

A Climeworks üzemeiben egy szabadalmaztatott szűrő segítségével, megújuló energia használatával közvetlenül a levegőből (Direct air capture – DAC) vonják ki a szén-dioxidot. A kinyert gázt élelmiszer- és italgyártó cégeknek és mezőgazdasági vállalatoknak adják el, illetve a megújuló üzemanyagok és megújuló anyagok piacán értékesítik.

Haszonnal kezelik valamennyiünk problémáját Forrás: Life Size Media/youtube.com

Az együttműködés révén mindkét típusú technológia további fejlesztése és elterjesztése felgyorsulhat, ráadásul a Svante ipari szén-dioxid-leválasztó rendszeréből származó hulladékhő a Climeworks közvetlen légkivonásos eljárásában hasznosulhat.

Mindkét vállalat céljának tekinti a szén-dioxid légkörből való eltávolítását, illetve azt, hogy megakadályozza a klímaváltozáshoz hozzájáruló gáz nagyobb mennyiségeinek a  légkörbe jutását.

Neked ajánljuk
Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam