2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Frans Timmermans szerint az összefogás és a szolidaritás a klímabarát Európa kulcsa

Az Európai Unió ambiciózus klímacélja csak a tagállamok együttes erőfeszítésével valósítható meg. Az európai zöld megállapodásért felelős biztos érvelése szerint közös cselekvéssel a fenntartható átalakulás anyagi és társadalmi vonzatai is kedvezőbbek lehetnek.

Frans Timmermans számos európai lap, köztük a Menedzser Fórum munkatársának nyilatkozva leszögezte: az európai klímavédelmi törekvések történetében először fordul elő, hogy nem a keretköltségvetéshez szabják a klímavédelmi célokat:

„akkor is lépünk, ha a következő pénzügyi keretben nem lesz elegendő pénz mindenre”.

A biztos leszögezte: nem tartja lehetségesnek, hogy az eltérő feltételekkel induló országok más-más ütemben hajtsák végre a kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket. „Ha belemegyünk ilyen differenciálásba, akkor más országoknak kellene túlteljesíteniük.” Ugyanakkor kiemelte a szolidaritás jelentőségét, amely a méltányos átállási alap révén, a hátrányos helyzetben lévő szektorok és régiók támogatásán keresztül valósul meg.

Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az átalakulás társadalmi hatásainak mérsékléséhez a terhek igazságos elosztására van szükség, ami Timmermans szerint az adók súlypontjának áthelyezésével valósulhat meg. Az országok „tegyék olcsóbbá a munkát és drágábbá a szennyezést”.

„Bárkivel beszélek a politikusoktól kezdve az üzleti világig, mindenhol elmondom, hogy a beruházások ösztönzéséhez elengedhetetlen, hogy a szénkibocsátás megdráguljon a fenntartható energiaforrásokhoz kapcsolódó tevékenységekhez képest.”

Az egyre nagyobb népességet tömörítő városok átalakulásának, alkalmazkodásának útját az összefogásban látja, ezért például az európai városok koalíciójának létrehozását tervezi. Ez a beruházás volumenének növelésével segíthetné elő például a zérókibocsátású tömegközlekedés megteremtését, a lakóházak szigetelését vagy éppen a napelemek széles körben való elterjesztését.

A Menedzser Fórum oldalán közölt interjúban a zöld átmenet energiatermeléssel és külkereskedelemmel kapcsolatos kérdései is napirendre kerültek.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam