2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felismerés már megtörtént, de ez önmagában kevés lesz

A klímaváltozás elleni küzdelem legnagyobb kerékkötője, hogy nem áll át egyben az egész világ a fosszilis energiahordozókról egy másfajta energiaforrásra – fogalmazott az 50. Világgazdasági Fórumot értékelve Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének egyik alelnöke.

A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet a politika, a civil társadalom és az üzleti élet döntéshozói a svájci Davosban tartott 50. Világgazdasági Fórumon. Az InfoRádiónak nyilatkozó klímakutató szerint bár már elindult a változás, annak nagyságrendje nem elég.

Ürge-Vorsatz Diána úgy látja, a fórum után nem került közelebb a megoldás, de ezt nem is várta senki.

A fő felelős ugyanis a Föld lakosságának a 10 százaléka – ennyien bocsátják ki a szennyezés felét –, miközben Davosban csak a Föld lakosságának 1 százalékát képviselték.

A Világgazdasági Fórum 50. davosi találkozójának helyszínéül szolgáló kongresszusi központ Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

A kutató szerint fontos lépés, hogy az üzleti élet szereplői is rájöttek, hogy komoly fordulópontnál vagyunk: a probléma felismerése legalább megtörtént. De az igazi eredmény az lenne, ha a cégek mindenféle hangzatos bejelentés nélkül elkezdenék a cselekvést, meglépnék az újfajta befektetéseket. Mint fogalmazott,

„ott kezdődne, hogy mától egy forintot sem kéne befektetnünk fosszilis üzemanyagokkal kapcsolatos beruházásokba”.

Ez azt feltételezné, hogy dízel- és benzinüzemű autógyártásra, repülőtéri kifutópályák építésére már nem irányulhatnának befektetések. 

Ez a fordulat nem történt meg Davosban, pedig ha a most tervben lévő befektetések mind megvalósulnak, akkor már jóval túllépjük azt a kibocsátást, amely lehetővé tenné a melegedés másfél foknál való megállítását az évszázad végéig. „Ha később ébredünk fel, csak nagyon drágán fogjuk tudni megoldani az éghajlatváltozást” – vonta le a következtetést Ürge-Vorsatz Diána.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét A klímabarát életmód elterjesztését célozná az új francia klímatörvény Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam