2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adókkal és vámokkal épülhet a klímasemleges Európa

Az összeurópai szén-dioxid-adóval minden drágulna, ami árt a klímának: az autózás, a fűtés, a fogyasztás, a termelés. Az ipari termelők versenyképességének megőrzésére érdekében ugyanakkor környezetvédelmi vám bevezetését is tervezi az Európai Bizottság.

Sok vállalatnak már ma is problémát jelent, hogy külföldi versenytársaiknál sokkal szigorúbb környezetvédelmi előírások betartása mellett kell termelnie. Cserébe viszont az európai polgárok közvetlenül profitálhatnak az alacsonyabb károsanyag-kibocsátásból, a tisztább levegőből – írja Az Üzlet.

A szigorú klímavédelem esetében ugyanakkor az európaiak a szigorúbb előírásokkal, drágább termeléssel és közlekedéssel, valamint az emelkedő szén-dioxid megadóztatásával az egész bolygó klímájáért tennének.

Azonban sokan attól tartanak, hogy az új szabályozás az ipar elvándorlását, ezzel a munkahelyek megszűnését okozná, a cégek pedig Európán kívül, szabályozatlan környezetben a mostaninál is károsabb működésre térhetnének át.

Ennek elkerülése érdekében az Európai Bizottság egy ’Carbon Border Tax’ (CBT) bevezetését tervezi.

A speciális vám a kontinens magas klímavédelmi standardot teljesítő iparát lenne hivatott védeni az olcsó importtól.

Mértéke az azonos versenyfeltételek biztosítása érdekében megegyezne az európai szén-dioxid-adóval. A legtöbb fejtörést az adó és a vám esetben is a termékek CO2 lábnyomának megállapítása okozza a jogszabály íróinak.

A jó nevű német Kieli Világgazdasági Kutatóintézet (IfW Kiel) elemzője, Gabriel Felbermayr szerint a CBT-t először csak olyan árukra kellene bevezetni, amelynél könnyebben megállapítható, mekkora az előállításuk CO2-igénye, mint például az acél, a metál vagy a vegyipari termékek – javasolja. A legjobb megoldásnak ugyanakkor azt tartaná, ha az EU elérné, hogy a legfontosabb kereskedelmi partnerei maguk is CO2-adót vezessenek be.

Neked ajánljuk
Az uniós közvélemény határozottabb klímavédelmi vállalásokat várna Megegyezett az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentéséről Az EU kiterjeszti szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerét Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam