2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Váratlanul borúlátóbbak lettek a klímamodellek

Az elmúlt 12 hónapban felborult a klímakutatás egyik 40 éve szilárdnak hitt előrejelzése.

A klímaváltozás hatásainak jóslására rengeteg modellt dolgoztak már ki, és ezek a modellek a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre megbízhatóbbnak tűntek, az eredmények pedig eddig általában mindig azt a végkövetkeztetést hozták, hogy ha a légköri szén-dioxid mennyisége eléri az ipari forradalom előtt mért szint kétszeresét, akkor az évszázad végére a Föld átlaghőmérséklete 3 Celsius-fokkal lesz magasabb – írja a Bloomberg nyomán a G7.

Az utóbbi hónapokban azonban sorra olyan munkákat közöltek a kutatók, amelyek 3 foknál jóval nagyobb hőmérséklet-emelkedést jósolnak.

A 3 fok is nagyon komoly következményekkel jár, az újabb számolások eredményeként közzétett 4,3-5,6 fok közötti emelkedés viszont alapjaiban írhatja át már a közeljövőnket is. Ez nemcsak azt jelentené, hogy az eddig feltételezettnél sokkal rosszabb lesz a helyzet, hanem azt is, hogy az embernek sokkal kevesebb ideje lesz felkészülni a drasztikus változásokra, mint eddig gondoltuk.

A kutatók a Bloombergnek úgy nyilatkoztak, nagyon remélik, hogy az új számításaik tévesek, az azonban eléggé aggasztó, hogy a sok jó nevű intézmény mind egyformán, a kedvezőtlen irányba kezdett tévedni. Az 5 fok feletti melegedésre vonatkozó új szakmai konszenzus ugyanakkor csak akkor jöhet létre, ha a jelenleginél több kutatás erősíti meg.

Fotó: Stock Catalog/flickr.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam