2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul

Magyarországon az 1980‒2009-ig terjedő 30 éves klímaidőszakban a Nyírség és a Felső-Tisza-vidék melegedett a legnagyobb mértékben, 1,7‒1,8 °C-kal.

A térségben a nyár, a tél és az ősz is jelentős mértékben melegedett az ország más vidékeihez képest. Az utóbbi években is rendre pozitív hőmérsékleti anomália tapasztalható a térségben – ismertette az eddig észlelt változásokat és a 2100-ig elkészített modellek eredményeit bemutató tanulmány alapján a Földrajz Magazin.

A tanulmány számításai alapján 2050-ig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb részén 2,2‒2,3 °C lehet a melegedés mértéke az 1971‒2000-es referenciaidőszakhoz képest.

A század végére (2071‒2100) még drasztikusabb melegedés várható: a megye nagy részén akkorra 5,1–5,3°Celsius-fokkal lehet melegebb.

A csapadékmennyiség 2050-ig a megye középső és délebbi részein kismértékben növekedhet, míg a megye többi részén (főleg nyugaton) hasonló mértékű csökkenés lehet. 2050-ig a napfénytartam 0‒20 órával növekedhet, az Ukrajnával határos területeken a legnagyobb, míg délnyugaton a legkisebb mértékben.

A Bodrogköz ligetes tája Bodrogkeresztúr határában Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila

A modell szerint az egyes évek között nagy különbségek lehetnek. Összességében a jövőben gyorsan melegedő, több napfénytartamhoz jutó és változékony csapadékeloszlású régióvá válik a Nyírség és a Felső-Tisza-vidék.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A jövő üzlete a háborítatlan erdő A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)
Tovább a forrásra: foldrajzmagazin.hu
Vissza
Hírfolyam